OM erkent fout over Satudarah leden

Geplaatst: 10 augustus 2012 in WTF!
Tags:, , , , , , , , , ,

Foto: Novum Mischa Rapmund

Het Openbaar Ministerie (OM) in Almelo zat toch fout toen het op 13 juli meldde dat drie leden van motorclub Satudarah Eastside waren veroordeeld voor gijzeling en mishandeling. Het blijkt dat slechts één van de veroordeelden lid is van de motorclub, zo meldt het OM donderdag. Het OM zei in juli dat drie van de vier verdachten op de ledenlijst stonden van Satudarah en zei zich te baseren op betrouwbare informatie. De motorclub zei toen al dat maar een veroordeelde lid is. Het OM heeft inmiddels een ledenlijst gezien die Satudarah heeft verstrekt.

De eerder door Satudarah gevraagde excuses wil het OM volgens een woordvoerster niet alsnog maken. „We rectificeren nu en geven zakelijk weer dat we een fout hebben gemaakt.” De rechtbank in Almelo veroordeelde op 13 juli vier mannen die een man en en vrouw tegen hun wil in een woning hadden vastgehouden. Een van de verdachten had in de woning een hennepkwekerij ingericht, maar de bewoner van het huis had deze ontruimd. De vier mannen kwamen verhaal halen. De rechter legde hen gevangenisstraffen op die varieerden van 18 maanden tot 3 jaar. Drie van hen zijn ook veroordeeld voor een poging tot zware mishandeling.

Het is zeer belangrijk voor Satudarah Eastside dat het OM zijn fout nu heeft toegegeven, zegt advocaat Robert Speijdel van het chapter. Dat is volgens hem wel onder enige druk gebeurd, aangezien er volgende week vrijdag een kort geding tegen het OM zou dienen in Den Haag. Dat geding gaat nu niet meer door.
Waar Speijdel en Satudarah Eastside nog wel naar kijken, is een schadevergoeding. De motorclub heeft advocaat- en deurwaarderskosten gemaakt en heeft griffierechten moeten betalen voor het aanspannen van het kort geding. „Dat zijn algauw duizenden euro’s”, aldus Speijdel. Verder wordt aangifte van smaad en/of laster overwogen, omdat het OM in zijn persbericht zegt dat de fout kon worden rechtgezet mede op basis van informatie die al eerder beschikbaar was.
Bron: Telegraaf

Reacties zijn gesloten.