FEESBOEK WEER

Geplaatst: 1 april 2013 in WTF!
Tags:, , , , , , , , , , , ,

Feesboek…

Ik stop ermee. Sinds 2008 heb ik een Feesboek. In het begin gebruikte ik het niet zo vaak. Was meer voor Amerikaanse schoolkinderen. Maar in de afgelopen jaren kwam ik er vaker en kreeg 584 “vrienden” . Iedereen wilde mijn “feesboekvriendje” zijn. En waarom? Zodat je plaatje bij mij zichtbaar was en het mijne bij jou? Net als bij Hyves?  Beste lezert… ik ben een volwassen vent. 58 jaar. 2x getrouwd. 4 kinderen, 4 kleinkinderen. Heb de wereld een paar keer rondgereisd. Rijdend meestal. Doelloos rijdend, zomaar ergens heen. Door de Californische woestijn, in de bergen van canada, door bijna alle europese landen. Ik heb enorm veel mensen leren kennen. En ik kan je prachtige verhalen vertellen. Wie veel reist kan veel verhalen. Mijn opa, die zeeman was, had dit als lijfspreuk. Mijn bijnaam is “Zwerver”. Een paar Amerikanen konden dat niet uitspreken en noemden me “Hobo”, de Amerikaanse vertaling van Zwerver. Ze deden met mijn naam wat ze met alles deden, als ze het niet begrijpen veranderen ze het tot iets wat ze wel begrijpen. Ze doen geen moeite om iets of iemand te leren kennen en te respecteren.

FacebookfriendsPrecies feesboek. Veel vriendjes hebben, dat maakt je kennelijk iemand. En op Feesboek kun je je eigen persoonlijkheid ook nog wat aanpassen. Niemand ziet je immers. Je bent gereduceeerd tot een plaatje in iemands plaatjescollectie. Ik heb volwassen mensen gezien die elkaar verbaal afmaakten op feesboek. Iets wat ze nooit zouden doen als ze tegenover elkaar zouden zitten en zouden praten. Ik heb enorme ruzies zien ontstaat omdat een digitale vriendschap werd verbroken. Je plaatje werd weggehaald. In 2013 zo’n beetje de ergste belediging die je iemand kan geven, zo lijkt het. Onlangs verwijderde ik van de 584 “vrienden” er 350 in 1 dag. Mensen die ik nooit had gesproken. De resterende 230 ken ik. Vaag. 95% ben ik nog nooit bij thuis geweest. Heb ik nog nooit een biertje mee gedronken of ken ik “via via”. Sommigen zie ik 1 of 2x per jaar. Kennissen dus. Geen vrienden. Ik heb weinig vrienden. Echte vrienden bedoel ik. Mensen die ik al jaren ken en die ik blindelings de bescherming van mijn rug en kinderen zou toevertrouwen. De paar mensen die ik dusdanig ken en vertrouw dat ze dat ook bij mij zouden doen zijn zeldzaam. Ze noemen me Brother of broertje. Zelfs een paar vrouwen die echte vrienden zijn. Zonder dat ze bloedverwanten zijn, zijn ze toch familie.

Feesboek. Het voegt niks toe aan mijn leven. Integendeel. De tijd die ik achter de PeeCee zit kan ik ook op het zadel zitten. De mensen die opduiken als plaatjes, kan ik ook in het echt tegenkomen.  Het digitale respect of vaak ook disrespect kan ik beter face to face krijgen.  De meesten spreek ik alleen als ze in de shit zitten en eruit moeten. Mijn vrienden weten me dan buiten feesboek om ook wel te vinden, de rest moet zijn/haar eigen shit oplossen. Dat is een enorm nadeel als je problemen zo vaak oplost als ik doe. Mensen onthouden dat en de volgende keer als ze weer in de shit zitten komen de terug bij me. “Je hielp me vorige keer ook zo goed, kun je de shit waar ik in ben gekomen weer voor me oplossen?”

Feesboek. Eind van deze maand gaat ie definitief dicht.  Ik kap ermee. Ik ga de weg weer op. Paden maken, zodat anderen die ook kunnen volgen. De wereld met eigen ogen weer zien in plaats van achter een beeldscherm. Beste digivrienden, ontvriend me. En beste echte vrienden, jullie weten me te vinden. En ik weet jullie te vinden.

Met dank aan de redactie van Dutchbikers, dat ik dit mocht plaatsen hier.

reacties
 1. Bobby schreef:

  Iedereen moet doen en laten wat hij of zij leuk vind . Als je Facebook niet leuk vind : moet je het niet doen . Vind je het wel leuk moet je het wel doen . Als ik s`winters weinig in het zadel zit , zit ik veel op Facebook omdat het gewoon leuk is , en ik er voordeel uit kan halen , en zomers heel weinig .Voor mijn werk zit ik al achter de P C en ik lig niet wakker van digitale vrienden die ik nooit heb gekend en nooit zal kennen. Sterker nog ik vind het ideaal , digitale vrienden zijn ideaal , ze komen nooit aan mijn deur , ze lenen nooit geld , en als ze lastig zijn : een klik met de muisknop en ze zijn weg .
  Ik leef nu eenmaal in deze dolgedraaide electronische maatschappij en probeer te overleven door mee te doen . Als ik dit niet meer wil ga ik in een hutje op de hei zitten en sluit me af voor alles en iedereen . Ieder het zijne . Ik facebook omdat ik het leuk vind , en omdat het bij deze tijd hoort net als schijfremmen . Vind je het niet leuk ? moet je het niet doen . Ieder het zijne .

  Like

 2. scootermp3 schreef:

  Aan “Sociale media” ben ik nooit begonnen… Aan een zoveel mogelijk vriendjes wedstrijd heb ik nooit meegedaan… Het belangrijkste vind ik de persoonlijke contacten… 🙂
  Ik wens je veel veilige kilometers op je bike… groet van een biker… 😉

  Like

 3. Wim schreef:

  BACK TO THE ROOTS!!
  Goed om te lezen dat ze er nog zijn, bikers die nog echt willen rijden. Ze zijn echt zeldzaam geworden! Er is vanaf een motorzadel overal zoveel moois te zien, en nu en dan ontmoet je ergens in Europa nog mensen die diezelfde passie delen. De echte oldskool bikers die alleen maar willen rijden, met hun slaapzakje en tentje achterop de motor gebonden, en gewoon ‘on the road’ willen zijn. Zoals ik vaker zeg; “Jonge bikers weten waarheen ze rijden – oude bikers weten alleen de richting” !
  Onze generatie bikers uit de 50er jaren van de vorige eeuw, sterft helaas langzaam uit.
  De jongere bikers krijg je ook niet meer zover om een 700 of 1000 km trip te maken om ergens hun tentje in een weiland neer te zetten en een kampvuurtje te maken. Als er geen *** sterren pension of hotel, met een Wifi hotspot in de buurt is, met uiteraard de broodnodige 220 volt aansluiting om hun Iphone en tablet op te kunnen laden, gaan ze liever niet meer mee. Stel je voor dat je niet meer kan SMS’en, Whatsappen, mailen, Faceboeken of Twitteren? Je hebt dan toch geen leven meer ! :-)))
  We zijn een uitstervend ras, de dinosaurussen onder de bikers! Het is niet anders!

  Like

  • dutchbikers schreef:

   Back to the roots Wim. Ben er eigenlijk nooit van weggeweest. Heb het wat verwaarloosd af en toe maar dat is niks nieuws voor een mens. Je kunt niet altijd hetzelfde doen. Voor een reis plan ik alleen wie de kat eten geeft en welke kant op. Tijd zie ik wel. Hangt af van waar ik terecht kom. Merk wel dat de jaren aan me trekken. Zoveel gereisd, zoveel gedaan en gezien. Zoveel koude natte kilometers. Maar evenzovele warme droge kilometers. Met of zonder kater, drinken is een noodzaak, geen doel. En wat betreft die Dinosaurussen, er worden nog resten van ze gevonden na miljoenen jaren. Bikers, zwervers, avonturiers zullen er altijd zijn. Wij gaan niet dood Wim. We sterven misschien. Maar een nieuwe generatie zal zeker ontstaan die niet digitaal wil leven. Wij zullen dan verhalen en sommigen van ons legendes zijn. Over de Dino’s praten we nog, ook over ons zal nog generaties gepraat worden. Tot onze dag komt blijven we doorrijden.

   Like

 4. Pietlul schreef:

  Jammer voor de mensen die jou graag lezen, beter voor jou. Als je liever in het zadel zit, is een PC goedkope rommel. Net als feesboek, heel afstandelijk, onpersoonlijk, en toch zouden het je vrienden zijn..Dan onderweg, als je met een akkefietje langs de vluchtstrook staat, de jongens die voor je stoppen, om te kijken of ze je kunnen fixen, dat herken ik beter. Niemand heeft meer tijd, interesse is er niet naar een ander. De wereld verandert, de mensen weten al niet beter, of je moet sms’sjes sturen om te communiceren. Iets anders als i pod of feesboek, hyves en twitter is er blijkbaar niet meer. Ik heb nog vingers over, zoveel vrienden heb ik aan een hele hand. Maar dan wel zo, dat zij op mijn kunnen rekenen, en ik op hun. Bovendien, een beetje zwerven, is wel eens verfrissend. 1% begrijpt het.

  Like

 5. Corinne Schonenberg-Krijnen schreef:

  Prima hoor!

  We houden wel contact, zij het op e mail, dan wel op motorhappenings of zo, of de weg. En anders wel tussen de gedichten!

  Een fijne Pasen, en mocht je nog een paar babyslofjes kunnen gebruiken, kom dan maar in de lucht. Of langs.

  Groetjes van Corinne.

  Like