Wat moet je in deze tijd nog als biker. Kun je nog zwerven zonder aangezien te worden voor een aartscrimineel. Rijd je rond als biker of wannabee? Is er nog een “biker” levensstijl in Nederland. arden_with_hollister_triphy_1947En wat is die levensstijl dan. Wanneer ben je een Dutchbiker? We kwamen zo in de loop der jaren verschillende mensen tegen. Mensen die al jarenlang op de motor hun woon-werkverkeer reden. Jongeren op bliksemsnelle fluorescerende buikschuivers, verwaaid uitziende figuren op nauwelijks rijdbare “ratbikes”. Maar ook mannen die op een Harley van zo’n 40 000 euro rijden en elk spatje regen vermijden. Zijn er nog Bikers, de echte mannen die rijden als ze kunnen en nergens vast zitten. Old Skool bikers met de “Bikercode” in hun hart getatoeëerd. Waar zijn ze bij de overheid nou zo bang voor? Voor wie zijn ze bang? Waarom kun je straks je baan kwijtraken als je op een motor naar je werk toegaat. Een auto wordt onbetaalbaar. Er zullen daardoor meer motorrijders komen. En volgens Ivo Opstelten en zijn bende autorijders, zit je op een motor dan ben je waarschijnlijk crimineel. Wil je samen met wat vrienden in clubverband rijden, dan ben je al een verdacht persoon. En ga je een keer naar een open dag van een MC dan geld voor jou code Oranje. Je handelt hoogstwaarschijnlijk in drugs, wapens, mensen, je hebt een weedplantage, handelt in gestolen goederen of je doet iets anders zeer illegaals. Anders ga je niet naar zo’n open dag. Die wij juist aanbevelen, die open dagen van de diverse clubs. Maak eens kennis met de Nederlandse motorrijder op zo’n dag. En ga dan af op je eigen oordeel in plaats van afgaan op het oordeel van de media die dik beïnvloed worden door de overheid. Je zult verbaasd zijn. Motorrijders zijn gewone mensen.
Misdaad is zo oud als de mens. Daar hoef je geen motorrijder voor te zijn. Sterker nog, de meeste misdadigers zijn geen motorrijders. Dat zijn mensen die autorijden of mensen die lopen.
Een motorclub is een verzameling van mensen die graag Motor rijden. En die graag genieten van hun vrijheid. Volgens justitie, die overal vanaf schijnt te weten zijn de 1%patch1%’ers het ergste. Clubleden die met een 1% patch of ring rondlopen. Die zijn, aldus justitie, crimineel. Het verhaal achter de 1%’ers is echter heel wat anders. Het ontstond in Hollister, Caifornia. In 1924 werd in Amerika de American Motorcyclist Association (AMA) opgericht. Op 4 Juli 1947, 66 jaar geleden dus…(!) organiseerde de AMA in Hollister een motortreffen ter gelegenheid van Independance Day. Het was een redelijk saai feest waar veel meer mensen op af kwamen dan waarop de AMA had gerekend. Er was te weinig slaapplaats en overal in en om Hollister sliepen motorrijders. In die tijd vaak soldaten die, eenmaal teruggekeerd van de oorlog, niets te doen hadden en nog strak van de gevechtstresss (nu erkend als PTSS, Post Traumatisch Stress Syndroom) door het land reisden op hun motoren. Goedkoop en gemakkelijk. Elk feest was afleiding en zo ook het AMA Independance Day feest in Hollister. Er was ook pers aanwezig. Die ook weinig te doen had. Toen er wat ruzie ontstond, (zoals dat op elke plaats waar mensen zijn kan gebeuren) doken alle aanwezig fotografen erop. De ruzie was zo voorbij. En aan de paar foto’s die ze hadden was weinig eer te behalen. Dus betaalden ze wat motorrijders om te poseren. Net alsof er een mega gevecht was. Iedereen kon een paar centen gebruiken en de aanwezige motorrijders waren wel in voor een geintje. Dus… poseren. De pers had zo ineens een heleboel (in scene gezette) foto’s van geweld bij het treffen.bobhollister47 Wat begon als een artikeltje voor de regionale krant werd al snel landelijk nieuws en zo werd een geintje ineens een “enorme verchtpartij”. Zo werd het opgeblazen dat de organiserende AMA er eigenlijk geen goede reactie op kon geven. Er was immers niets ernstigs gebeurd. Maar door de enorme media aandacht moest de AMA met een verklaring komen. En die was dat ze zeker wisten dat 99% van de motorrijders die in Hollister waren geweest goede burgers waren die de wet gehoorzaamden maar dat 1% “outlaw” was. Zo ontstond het verzonnen verhaal van de “Hollister Bash”. Het tijdschrift “Life” van 21 Juli 1947 startte met de overdrijving van het gebeuren en landelijk namen kranten en TV stations het verhaal over. Het werd zelfs zo opgeblazen dat Marlon Brando de cultfilm “The Wild One” maakte, die zich afspeelde rondom het gebeuren in Hollister.
Mensen met een 1% ring, tattoo of patch zijn dus niet elke keer een misdadiger. Net zoals niet iedereen met een zwart pak een kerkganger is. Motorrijders zijn gewone mensen. Ze vallen meer op vanwege hun kleding en vervoersmiddel. Zwarte kleding? Je ziet de vlekken er niet zo snel op. Laarzen? Bescherming van de voeten bij een val, net zoals een leren jack en een stevige broek. Uiteraard een helm en handschoenen. Niks stoerdoenerij maar bescherming tegen mensen die al bellend en append in hun auto motorrijders op de weg over het hoofd zien.
Als gewoon mens word je ook niet direct voor een verkrachter of moordenaar aangezien. Maar zodra je een leren jasje aantrekt en je op een motor stapt kan je dat dus je baan kosten. Het motorrijdertje pesten gaat door. De APK voor motoren komt eraan, bikers worden zwaar gecontroleerd, feesten afgezegd omdat er motorrijders komen. Motorclubs zijn bij voorbaat verdacht, bij de meeste drive throughs kan een motorrijder geen hamburgertje kopen omdat hij op een motor zit. Op TV zijn motorrijders steevast “motorduivels”. Motordagen en –beurzen zijn verzamelplekken van drugshandelende verkrachtende mensenhandelende wapendragende misdadigers. Als motorrijders hiertegen protesteren komen grote politiemachten op de been, als motorrijders met een groep willen rijden duikt vanuit alle hoeken en gaten politie op. Bizar? Nederland 2013.

reacties
 1. Wim schreef:

  Tja, een goed verhaal, waarmee tevens even duidelijk wordt gemaakt dat de pers in 1947 al verhalen deed aandikken en gewoon willens en wetens leugens in de kranten plaatsten. Blijkbaar is dat nu nog steeds zo. En wat die pers aan onzin schrijft, wordt tegenwoordig door de politici altijd snel opgepakt om weer burgers van hun rechten te beroven, of zichzelf op een voetstuk te plaatsen.
  Als volgens het verhaal van Hollister maar 1% crimineel zijn, is het toch raar dat tegenwoordig 99% van de bikers, die dus helemaal niets op hun kerfstok hebben, mede worden gestraft, alleen omdat ze motor rijden of lid zijn van een motorclub. Als in het het verleden al het een of ander ernstig incident had plaatsgevonden kon ik het nog enigzins begrijpen, maar dat Ivo zijn ‘gang’ laat uitrukken en al die heisa gaat veroorzaken, alleen omdat er wel mischien,… wellicht,…. mogelijk, eens een paar MC leden aanwezig konden zijn op een evenement, gaat wel heel erg ver. Ik neem aan dat ook MC leden van een leuk evenement houden om wat bij te kletsen, muziek te luisteren, vrienden te ontmoeten en een drankje op een terras willen nemen? Toch niets mis mee?
  Om maar te zwijgen over de organisatoren, de vrijwilligers en die mensen die met hun merchandise en verkoop van motorspullen van dergelijke evenementen moeten leven. Die mensen hebben ook een gezin Ivo, en daar moet de schoorsteen ook blijven roken !! En ook Ivo zijn eigen ‘members’ moeten nu in het weekend met tientallen busjes van huis om ergens in den lande een pleintje of zaaltje te gaan bewaken, waar natuurlijk geen hond naar toe komt of, als er al iemand komt, ze verplicht van die Zwitserse zakmesjes gaan verzamelen. Die dingen zijn trouwens nog verdomd duur, dus dat ze die van de bikers jatten, is niet netjes Ivo ! Die zijn toch legaal dacht ik, dus dat is dan gewoon diefstal Ivo ! Daar moet je wat van zeggen!
  Zouden die politie mensen nu echt blij zijn met al dat onzinnig overwerk, of liever met moeder en de kids lekker willen genieten van het weekend?
  Maandagmorgen lees ik even online het Limburgse nieuws en jawel hoor …. Ivo zijn ‘gang’ heeft in het weekend weer ergens in een grote stad op de markt dranghekken gezet, en vervolgens de hele middag geprobeerd om deze dranghekken rechtop te houden. Helaas kwamen de ‘gevaarlijke’ bikers weer eens niet opdraven. Dus alweer tienduizenden Eurie van onze belastingcentjes gespendeerd, voor de kat z’n onderdelen! Geen wonder dat de overheid financiële problemen heeft!
  Tja, zo kunnen ze dat spelletje wel eeuwig blijven spelen, maar daarmee verdwijnen er geen motorclubs of bikers, en wordt Nederland natuurlijk ook niet veiliger. Het kost de gemeenschap alleen maar veel duiten, het kost de politie erg veel man-uren en nog belangrijker, op deze manier krijg ik mijn twee gestolen fietsen nooit meer terug. Hoe staat het er trouwens mee Ivo? Al twee jaar niets meer gehoord over die gejatte fietsen !! Geen tijd zeker?

  Like

 2. Pietlul schreef:

  Mensen die blijk geven, van zelf te kunnen denken, en handelen, zijn blijkbaar al een bedreiging. Als je niet in de kudde ja-knikkers meeloopt, maar daarbuiten, je eigen weg zoekt, zou je zo een motor rijder kunnen zijn. Als je honderd mensen op het station, of gewoon midden in de stad, tegenkomt, zou er wel eens een (!) tussen kunnen zitten, die wel okee kan zijn. Een van de honderd, 1% dus, zou kunnen begrijpen, dat er iets moet veranderen. De rest slaapt. De media draaien overuren, en economie zoals we het gekend hebben, dat is allang voorbij. Eigenlijk is dit het begin van een jaren dertig scenario, een overheid die gruwelijk graait, alle kosten rijzen de pan uit, en niemand kent de antwoorden. Traject controle, is ook economie bedrijven, overal torenhoge geldboetes op zetten, hetzelfde. Maar iedere keer de burger laten betalen, blijft niet lukken, vermoed ik. Misschien komen er andere tijden, andere mensen, mindere passief, meer assertief, met meer hart, voor jong leven, groen, en dieren. Hollister destijds, geeft wel aan, dat de media een heel verkeerde draai aan de werkelijkheid kunnen geven. Nu maar hopen, dat er genoeg mensen wakker worden, om het geheel, op de goede manier aan de gang te houden. En de motorrijders, gewoon motorrijders kunnen blijven. Want iedereen heeft ooit een moeder gehad, en moet nu zijn kinderen antwoord geven, over wanneer het genoeg is geweest. Dan kunnen we nu weer gewoon gaan doen. Tolerantie en respect, moet van van twee kanten komen. We moeten weer een “ons-gevoel” krijgen, dan gaat de rest gewoon wat makkelijker. Maar er echt in geloven doe ik al niet meer, het lijkt bij deze tijd te horen, en zo komt het gewoon voorbij. Zo gaat dat. 1% begrijpt het.

  Like