Je zal maar motorrijder zijn. En een beetje in de schijnwerpers staan. Redactieleden van bladen, bestuursleden van tourclubs en –verenigingen, vrijwilligers binnen motor organisaties. Je zal maar een beetje het licht op je gericht hebben gehad. Telefoon afgetapt, je mail verkeer gecontroleerd, extra controles als je kenteken ‘in de computer’ staat. Want je bent zichtbaar een motorrijder. Dus een risico? Voor de gemeenschap om je heen ben jebiker01 sowieso een crimineel als je op een motor rijdt. Laatst stond mijn motor geparkeerd bij de Burger King. Happie gedaan, sjeekje gedronken. En ik wil weer opstappen, komt er een omaatje van pakweg 75 naar buiten. Rollator, tasje eraan. “Meneer, mag ik u iets vragen?” Vriendelijk als ik ben zet ik mijn helm weer af en zeg haar dat ze me uiteraard wat mag vragen. “Bent u een één procenter?” vraagt ze me. Ik ben niet op mijn mondje gevallen maar deze kwam toch uit een onverwachte hoek. “Bent u een één procenter?” dringt ze nog eens aan. Ik vraag haar beleefd wat dat dan is, een één procenter. “Nou, een motorrijder die bij een club rijdt en crimineel is” antwoord het omaatje. Best een dapper omaatje, ze vraagt gewoon of ik een crimineel ben. Het zal wel aan mijn kop liggen, ik heb altijd dat soort dingen. “Nee mevrouw”, antwoord ik, “ik ben geen crimineel.” “Maar u rijdt toch motor?” vraagt ze me nog eens verbaasd. “Dan bent u toch een één procenter, het staat steeds in de krant” Ik zal je de rest van het verhaal besparen, ik heb e.e.a. geprobeerd uit te leggen en haar helpen instappen in haar aangepaste autootje.

Zo’n gewoon doorsnee omaatje loopt al rond met de niet helemaal geordende gedachte dat motorrijders dus één procenters zijn en dus… crimineel. Wat is dan de gemiddelde gedachte van Jan Modaal over motorrijders? De media hebben de naam van motorrijders stevig aangetast. En de overheid heeft er een schepje bovenop gedaan door motorrijders te demoniseren. Media praten over “geheime rituelen, inwijdings ceremonie, wilde feesten”.

De burgemeester van Middelburg gaat alle leden van Satudarah over 1 kam scheren. Hij wil dat Satudarah als groep beoordeeld wordt. Dus als je een geel zwart logo op je jasje of vest hebt ben je crimineel. De redactie stelt voor om alle burgemeesters van Nederland als bevooroordeelde, stelende, corrupte machtswellustelingen neer te zetten. Want… even googelen leert dat onder meer de burgemeesters van Vlissingen, Tilburg, Lingewaard, Sneek en Meerssen onlangs betrokken waren in corruptieschandalen. Bevooroordeelde burgemeesters zijn er zat. Naast die van Middelburg zijn er zat die motorfeesten hebben afgelast omdat het om motorfeesten ging. Dus… alle burgemeesters zijn ook zo. Dan ANWB leden. Het tuig van de hel, het schuim der aarde. Veel dronken (dood)rijders, overvallers, corrupte ambtenaren, moordenaars, verkrachters, pedofielen, hooligans, winkeldieven, alcoholisten, journalisten, verslaafden, overspeligen, oplichters en ander tuig is lid van de ANWB. Met bijna 4 miljoen geregistreerde leden is dat beslist de grootste criminele organisatie van de wereld! Als je je mechanisch voortbeweegt en een ANWB pasje op zak hebt moet je dus wel crimineel zijn. Begrijp jij het nog?

Een feestje met zo’n 1500 (!) Hells Angels op 31 oktober in Sloterdijk verloopt zonder dat iemand het weet, zonder ongeregeldheden en zonder problemen. Ze bestonden 35 jaar en hadden in een “zaaltje” in Sloterdijk een “feestje”. Gezellig toch? Geen politie, geen M.E., geen problemen. Maar als je lid bent van een 1% club (kan iemand mij de criteria vertellen wanneer de overheid een club als 1% club beoordeelt trouwens) dan mag je niet bij de gemeente werken. Waar gaat het over? Op weg naar Duitse Rocker-Krieg toestanden? Waarbij de politie in deelstaten chapters en zelfs leren vestjes met patches verbiedt en dagelijks invallen doet met speciale eenheden in clubhuizen. Kunnen motorrijders nog wel? Maakt de keus van je vervoermiddel je een crimineel? Geen idee hoe jij erover denkt maar wij hier op de redactie zijn het stigmatiseren zat. We willen weer gewoon kunnen rijden op onze motor. Zonder gelijk voor misdadiger aangezien te worden. Zonder extra politiewagens door de straat als er wat vrienden op bezoek zijn bij een zieke motorrijdende vriend. Een open weg voor iedereen zou geen wens maar vanzelfsprekend moeten zijn.

Zoals altijd word je commentaar op prijs gesteld.

reacties
 1. Jet schreef:

  Ik, (Harley)oma, durf bijna niet meer op mijn Harley te gaan rijden met mijn leren jas aan. Moet ik er met grote letters maar OMA op kalken dan? Jammer dat bijna alle motor evenementen afgelast worden. Die zijn juist zo gezellig, grote saamhorigheid ook. Gewoon blijven rijden allemaal.

  Like

 2. Gerdo Hazelhekke schreef:

  Inderdaad.
  Ik rijd zelf geen motor maar ben er altijd wel door gefascineerd en bekijk altijd met respect hóe men (meestal!) in het verkeer met elkaar én de andere weggebruikers (als automobilisten) omgaat.
  En ja: er zal best wat jaloezie van de niet-motorrijders bijkomen dat men de bikers stigmatiseert.
  Natuurlijk hebben enige leden van zowel de Hell’s Angels als Satudarah het wel eens té bont gemaakt en dat wil je ook niet meemaken, maar zij zijn niet standaard voor de motor-rijder in het algemeen.
  Sja, en ook ik vind dat er meer tijd gestoken zou kunnen worden in het opsporen én BERECHTEN van de “kleine” criminaliteit.
  Raar hè: “kleine criminaliteit” terwijl dat zó’n vlucht in zowel aantal als kwaadaardigheid heeft genomen dat het op dit moment ná de “Eurofile-volksverlakkerij” door de politiek misdrijf nummer 2 in Nederland is geworden. Het treft zoveel mensen direct in het hart (beroving, diefstal door inbraak, belediging met geweld en ga maar door) dat het Nederland gewoon on-Nederlands heeft gemaakt.
  En ik vrees dat het niet meer goed komt…..

  Like

 3. Piet schreef:

  Gaat helemaal niet goed met Nederland..! Helemaal niet goed, alle begrippen worden op de grote hoop geflikkerd, statements uit de kast getrokken, en de televisie wordt erbij gehaald, in de kranten wordt gewoon verder gelogen..Waar laat dat de gemiddelde vrije jongen ? Media fabrieken, en politiek- en financiëel wanbeleid, en,.. 1 en1 = 2. (Op een rode paddestoel, rood met witte stippen, zat kabouter Rutte-been, heen en weer te wippen..) Alles draait helaas om geld, en de “mindere burger” is er altijd de dupe van. En criminelen, samen met bikers, op een hoop gooien, is net zo makkelijk, als in een hoop hondestront stappen. Alleen komt er geen einde aan de kortzichtigheid, en de vooroordelen. Het gaat gewoon verder dus. En, wanneer de druk op de ketel te groot wordt, gaan we vanzelf zien, waar al die poezelige stropdasjes terecht komen, met al hun fantastische ideeën, en grove laster praktijken. Kan hier wel een boek gaan schrijven, maar jullie begrijpen het misschien zo ook. 1% begrijpt het wel al. Nee, niet dat ouwe wijf, met haar pis-vooroordeel, komt ook ergens van onder een tegel gekropen, vrees ik. Niet teveel OH, maar gewoon verder denken dus. Wel wakker blijven, niet te lang blijven dromen, dat het wel weer goed komt. Want dat komt niet meer terug..Sterkte dan maar. Alle neuzen eens een keer allemaal dezelfde kant op, misschien beter. Grtz Piet

  Like

 4. Wim Warmerdam schreef:

  Het is allemaal een beetje willekeur. Motorrijders treiteren. Ik rijd ook omdat ik liever niet in een auto zit. Wind, regen, kou, maakt mij niet uit. Alleen met ijs en sneeuw, dan kan het echt niet. Dat gepest heb ik al ondervonden, ook al hoor ik bij geen enkele club. Ik rijd een V2 custom en word te vaak aangehouden. Ik bemoei me met niemand, heb geen voorkeuren en weinig vrienden. Maar al te vaak word er extra gecontroleerd als ik van een treffen of motorfeest kom. Ik ben het zat, dat gezeik. laten ze pedofielen gaan opsporen.

  Like