Wat is een illegale motorclub?

Geplaatst: 17 april 2015 in Roads to be, WTF!
Tags:, , , , , , , ,

Zo kreeg ik van mijn dochter de vraag of ik naar de Opa en Oma dag op school van mijn kleindochter wilde gaan. En natuurlijk doe ik dat. Ook als opa heb je tenslotte een verantwoordelijkheid en het leek me leuk, tussen die ukkies.  En de school zit op een paar honderd meter van mijn huis af. In de ochtend had ik een en ander te doen rondom mijn woonplaats dus al vroeg zat ik op mijn trouwe ACE en reed genietend door de mij zo vertrouwde streek, deed de dingen die ik te doen had. Op de school werden de Opa’s en Oma’s tussen 10:15 en 12:00 verwacht. Rond half elf reed ik de straat binnen waar de school was. Fietsen auto’s en meer mensen dan er normaal waren. Toen ik de straat inreed, in “volle bepakking” zal ik maar zeggen, keken vele ogen mijn kant op. Hoofden bogen naar elkaar en blikken werden uitgewisseld. Je zag ze denken.

Ik zette de machine uit, deed mijn helm af en zei vriendelijk lachend tegen een groepje blikken werpende fluisteraars:NuJa, ook motorrijders zijn gewoon opa en oma.” Steelse blikken werden afgewend, alsof ik er niet was en niets gezegd had. Vriendelijk knikkend en “goedemorgen” zeggend liep ik de school binnen. Waar ik terecht kwam in de deuropening van een zaal vol Opa’s en Oma’s.  Ik viel iets uit de toon zal ik maar zeggen. Tussen alle grijze permanentjes en beige sport jacks stond ineens een volbloed biker in full colour en zwart leer.  Een OMG’er zou de wetgever zeggen. Een gewone opa zeg ik. Vriendelijk kreeg ik koffie aangeboden en zocht ik een plekkie in de zaal. Alleen in het midden was nog plaats maar daar had ik geen moeite mee. Veel mensen deden hun uiterste best om me niet te zien zag ik. Vriendelijk als ik ben, sprak ik wat mede opa’s en oma’s aan en even later konden we naar de klasjes toe, waar de kleinkinderen al zenuwachtig op de opa’s en oma’s stonden te wachten.bikeropa Het is toch heel wat als je Opa en Oma in de klas komen kijken.

Ik liep de klas binnen en daar stond mijn kleindochter. Spontaan sprong ze me in mijn armen, luid roepend: ”dit is mijn opa, dit is mijn opa!”. Haar vriendinnetje, die geen opa heeft sprong er achteraan en ik moest eerst de beide dametjes samen en tegelijk optillen en laten zien aan de hele klas hoe sterk opa was. “Mag ik u ook opa noemen? ”vroeg het vriendinnetje. “Natuurlijk mag dat,” antwoordde ik. “Ik ben gewoon jouw  Leen opa.” Als een nieuw gevonden schat werd ik gelijk voorgesteld als “dit is mijn Leen opa” aan alle vriendjes en vriendinnetjes.

Voor de klas stond een klein mager ventje. Jaar of zes, zeven oud. De juf doet hem net een schort aan omdat ze gaan schilderen. “Ben jij lid van een motorbende?” brulde hij vriendelijk met zijn hoge stem. “Nahhhh, motorclub, dat klinkt beter. Een bende is zo’n rommel.” Ik lach de zich generende juf eens vriendelijk toe, aai het ventje over zijn bol en ga bij mijn kleindochter zitten. molenIk zit er nog geen vijf minuten of daar is de kleine man weer. “Mijn vader zegt dat het illegaal is om lid van een motorbende te zijn” zegt hij tegen me. Hij doet een stapje dichterbij en vraagt me: “wat betekent illegaal eigenlijk?” Ik antwoord: “dat betekent dat het harstikke leuk is. Je vader wil zelf heel graag bij een motorclub en daarom zegt hij dat het illegaal is dus.” Dat lijkt de kleine te begrijpen en voldaan gaat hij aan zijn tafel een schilderij van een molen maken. Dat is wat alle kinderen doen die ochtend. Samen met opa en oma een schilderij maken. Ik blijf nog een tijdje. De meeste opa’s en oma’s zijn weg  inmiddels.En ik blijf tot de kinderen naar huis gaan. Buiten staat mijn dochter ons op te wachten. We bespreken nog even hoe het gegaan is. En gaan naar huis.

Terwijl ik op mijn ACE naar huis rijdt, besef ik hoe diep propaganda dus doordringt bij de mensen. Dat zo’n kleine smurf uit groep 4 al met voorgekauwde zinnetjes rondloopt. En makkelijk een vooroordeel kan oplopen. Gelukkig heeft de school me gevraagd om een keer terug te komen en te vertellen wat het is om motorrijder te zijn. Daar kan ik spannende verhalen over vertellen. Uit eigen ervaring, dus geen propaganda gepraat. Dat gaat vast een leuke middag worden. Ride safe!!

Robert Hageman
http://www.dutchbikers.nl

reacties
 1. willem. schreef:

  HELEMAAL TOP ROBERT,mijn kleinkind heeft zelfs een spreekbeurt op 23 mei over zijn opa,die ook lid is van een motor CLUB.
  en het mooiste is daar kijkt de hele school al naar uit…(inclusief juffen.)

  Like

 2. marcel geraeds schreef:

  Respect voor dit verhaal,Hieruit zie je maar weer wat het volk een schapen volk is en de verhalen van de overheid een eigen leven gaan geven, dat ze maar een voorbeeld nemen aan ons motorvolk.

  Like

 3. Henny Dumoulin schreef:

  Hallo Robert, wat een leuk stukje, en wat een toffe manier zoals je dingen hebt duidelijk gemaakt aan de (misschien) toekomstige motorrijders.
  En ja ik ben ook een opa, maar ik laat me door mijn kleindochter bompa noemen, want dat vindt ik vriendelijker klinken.
  Ik ben trots op je dat je zo de bikers promoot,daar we het al moeilijk genoeg hebben met de overheid.
  Ja en na meer dan veertig jaar motorrijden is het toch een groot stuk van je leven geworden.
  Je bent een fijne collega, and remember, keep your knees in the breeze.

  Like

 4. Mooi verhaal Robert klasse

  Like

 5. Richard Pals schreef:

  met een hele grote smile zitten lezen , chapeau voor de school dat ze je terug vragen , gaaf

  Like

 6. JeroenB schreef:

  Goed verhaal!! Laat mensen de andere kant / waarheid maar eens zien. Het is nu de kunst om overal netjes en beleefd te blijven en te laten zien dat motorrijders (MC of niet) gewoon nette en beschaafde mensen zijn.

  Like

 7. phpstolle schreef:

  Prachtig! En hoe je het aan het jochie vertelde, Top!

  Like