Je hebt het vast gezien of gelezen. Er word weer gepraat over een raad. Een raad van acht, van 10 of 12, whatever! De originele raad van 8 is in 2013 uiteen gegaan. Om diverse redenen. Niet zo belangrijk ook. Dat is geweest, voorbij. Mede dankzij die raad van acht, die in 1996 werd opgericht in Nederland bleef Nederland gespaard van allerlei onderlinge ruzies en strijd. Zoals bijvoorbeeld in Scandinavië in die jaren werd uitgevochten. In Nederland was overleg, mensen spraken de zaken uit en als er onderling geschillen waren, werden die binnen de raad opgelost. Met het uiteenvallen van de Raad, begonnen ook de problemen voor de clubs. Het juist zo unieke onderling overleg was verdwenen.  Justitie zag haar kans schoon en zette vol de aanval in op motorrijdend Nederland. Bikers werden tot crimineel verklaard. Clubs werden tot broeinesten van misdaad, drugshandel, wapenhandel en verdere ongein bestempeld. Als ergens een overtreding of misdaad werd gepleegd door een motorrijder, werd dat direct groots uitgemeten in de media. Motorrijders, bikersherkenbaar als ze zijn, werden gedemoniseerd  waar mogelijk. Een gemakkelijke prooi voor de populistisch kletsende raamstaarders van het staats propaganda  apparaat.  Ex minister Ivo “ik weet het niet” Opstelten en zijn vriendje Fred “bonnetje weg”Teeven lieten geen kans onbenut om motorrijders te beschadigen. De term OMG (Outlaw Motor Group) werd zo vaak mogelijk gebruikt en werd bijna gemeengoed als het om motorrijders ging. Het ene klote rapport na het andere, steeds met dezelfde (uit Amerika afkomstige) oude teksten die in ieder “nieuw” rapport een tikkie verdraaid werden zodat het leek alsof ze iets nieuws vertelden. Feesten werden afgelast en de protesten daartegen door motorrijders speelden de anti propaganda in de kaart. Motorrijders worden nog steeds aangehouden en met veel vertoon “gecontroleerd” voor de “beeldvorming”. En nu word er weer gepraat onderling door MotorClubs. Ieder is het getreiter zat. Praten, het gebruiken van gezond verstand is de enige weg.

Wij schreven er al vaker over. Is een goede raad duur? Is het zo moeilijk om onderlinge geschillen opzij te zetten en te praten over het grote geheel? De structuur zoals hij nu is vast te zetten en te handhaven? Alle kaders van de clubs en hun achterban hebben er baat bij dat Nederlanders begrijpen dat motorclubs geen broeinesten van criminaliteit zijn. motorDat het een sluipende indoctrinatie van de afdeling staatspropaganda van Justitie is geweest die de demonisering van vrije mensen in gang heeft gezet. Criminaliteit is niet hoger onder motorrijders dan onder supermarkt klanten of ANWB leden. Motorrijders worden misbruikt als afleiding van werkelijke problemen. De regering geeft miljarden weg aan Griekeland, maar Nederlanders staan in de rij bij de altijd tekort komende voedselbanken. Weet je, het woord voedselbank zou niet eens mogen bestaan! Maar ieder wordt leeggeplukt aan alle kanten, mensen schamen zich voor hun armoede. Terwijl er genoeg is in ons kleine landje. Om de aandacht van bezuinigingen en buitensporige uitgaven, miljarden diefstallen en dergelijke af te leiden werden de Nederlandse motorrijders, de laatste geuzen, verbaal afgemaakt en groots gedemoniseerd. Weggezet als het grootste gevaar dat de Nederlander zou bedreigen.

Wij zijn blij dat er gepraat wordt. Dat het beroemde gezond verstand van vrije motorrijders en de toch altijd aanwezige broederschap het lijkt te gaan winnen van onderlinge meningsverschilletjes en verschillen van inzicht. Een goede raad, duur of duurzaam?

Robert Hageman

PS.
Mochten we een club vergeten hebben in bovenstaand plaatje…? Supportgroepen hebben we bewust weggelaten

reacties
 1. Jos schreef:

  No surrender

  Like

 2. Pascal schreef:

  Spiders mc staan niet in het plaatje. En hebben de sons of satan niet ook een afdeling in ons land?

  Like

 3. Pascal schreef:

  Spiders mc staan niet in het plaatje, en hebben de sons of satan toevallig niet recent een afdeling in noordoosten des lands opgestart?

  Like

 4. Aukepauke schreef:

  Vrije vogels die gaan overleggen en vergaderen en afspraken maken?

  Waarover? Wie welke snelweg mag nemen?

  Als er dankzij die raad een bikeroorlog als Scandinavië is voorkomen, zijn die clubjes hier toch niet zo hobby-achtig denk ik zomaar.

  Like

 5. Paul schreef:

  Sinds het vertrek van de Angels aan de Wenkebachweg is de hele zooi een beetje in elkaar gedonderd, lijkt het.
  Chapters schieten als paddestoelen uit de grond, gevuld met allerlei figuren die je daarvoor nooit op een motor zag.
  De periode hangaround, prospect, full member heeft zijn waarde compleet verloren.
  “Overal” word er gevraagd: “Wil je lid worden?” Binnen een jaar heb je een sticker op je rug.

  Zelf rijd ik nu zo’n 20 jaar motor, zomer en winter, de beste keus die ik ooit gemaakt heb.
  De club waarmee ik reed is “opgeheven” door een, niet meer bestaande, color club.
  De clubs waar wij kwamen en altijd hartelijk welkom geheten werden, zijn voor een deel over gegaan naar color clubs en we worden ineens met de nek aan gekeken. Jochies die net op zichzelf zijn gaan wonen en een rijbewijs aan het halen zijn komen mij vertellen wat ik wel en niet mag als motorrijder
  Daarnaast lijken de motoren massaal ineens ingeruild te zijn voor dure/grote auto’s.

  Mekkeren dat je oneerlijk bejegend wordt, meer begrip en een beter imago wenst, komt op mij dan ook een beetje vreemd over.
  Verbeter de wereld, begin bij jezelf.

  Like

 6. Bernard schreef:

  Jarenlang hebben de internationale clubs er een potje van gemaakt. Nu het te heet word onder hun voeten, moet er weer een raad komen. En die raad, las ik op een andere site, gaat uit maken wie er wel en niet met colors rondloopt. Ik vraag me af wat het belang is voor de landelijke clubs om deel te nemen? Ik denk dat zij hier niet om staan te springen.

  Like

  • dutchbikers schreef:

   Je bent lekker beïnvloed door de media he, Bernard? Je hebt precies de door het rijk gewenste instelling. Goed zo jongen… jij komt er wel.

   Like

   • Bernard schreef:

    Niet beïnvloed, maar wel een eigen mening. Een mening die ik hier heel makkelijk zou kunnen onderbouwen met feiten. Maar dat zal waarschijnlijk niet door de moderatie komen.

    Like

    • dutchbikers schreef:

     Probeer eens… je weet maar nooit. Onze moderatoren zijn best aanspreekbaar. Maar als we lezen dat (citaat) “En die raad, las ik op een andere site, gaat uit maken wie er wel en niet met colors rondloopt.” je mening zo gevormd wordt, je las het op een andere site, gaan we wat twijfelen. Maar je mening stellen we zeker op prijs. Wij vinden de raad een uitstekend idee overigens.

     Geliked door 1 persoon

     • Bernard schreef:

      Nou daar komt ie dan. Mijn mening: Toen de raad uit elkaar viel hebben de twee clubs die het niet eens waren met elkaar, werden de deuren wagenwijd open gezet, om in een zo’n rap mogelijk tempo de grootste te worden. Helaas hield dat ook in dat lieden, die vaak nog geeneens een motorrijbewijs hadden, snel konden instromen als full-member. Dit waren geen bikers in hart en nieren, dit waren criminelen en gelukszoekers die het ( ruige) imago van de echte bikers en de infra-structuur van de clubs wilde misbruiken voor eigen gewin. Dit word ook toegegeven door de oude garde van die clubs. Tot het uiteen vallen van de raad, las je zelden iets over criminele bikers. Nu zie je met eigen ogen hoe “bikers” elkaar beschieten. En natuurlijk speelt de pers een kwalijke rol, maar wie onkent, dat er nu lieden rond lopen die broederschap, motorrijden en feesten niet als eerste prioriteit hebben, is blind voor de realitiet. Vroeger was je Biker voor het leven, en sloot je je aan bij een club voor de rest van je leven. Nu zijn er lui die van zowat ieder mc een color in de kast hebben hangen. Een bekent voorbeeld is een man die met zijn HOG club naar Amsterdam ging om zich daar aan te sluiten, maar wilde wel de colors direct krijgen. Toen dat geweigerd werd, melde hij zich bij de tegenpartij, daar kreeg hij wel zijn zin. Toen van die club weer een afsplitsing ontstond, ging hij vrolijk mee. Is dat de broederschap die we willen im de mc wereld? Nee toch. En dan is er nog een club ontstaan, die met een groot aantal leden van de ene op de andere dag uit een club stapte, en zich mc op de rug plakte. Andere clubs hebben soms jaren lang moeten lopen om hum colors en respect te verdienen, En nu verwachten zij van de andere clubs respekt.
      Nu worden van de grotere internationale clubs clubhuizen gesloten en erg op de betreffende members gelet. En daarom, alleen daarom, moet de raad weer nieuw leven in geblazen worden. Ik denk dat de regionale clubs zich niet voor dit karretje laten spannen. Maar al die jaren dat dit speelt, hebben vooral de kleine clubs de last gehad. Jongen werden ontslagen omdat ze lid waren van een regionaal clubje. Militairen werden tijdend de veteranendag geweerd. Clubhuizen werden open gebroken door de hermandad, ( Waarvoor ik geen goed woord over heb). Met veel bombarie werd een kluis mee genomen, toen die later leeg bleek te zijn, hield de hermandad en ook de pers hun mond. En het waren de kleine clubs en hun leden die last hadden van het wedstrijdje ver pissen van de grote 4 Het uiteen vallen van de raad heeft geen oorlog onder deze clubs teweeg gebracht. Hun onderlinge band is alleen maar versterkt. Dus welk belang zouden zij hebben om deel te nemen aan een nieuwe raad. Nee, het opnieuw in het leven roepen van de raad, heeft maar een doel, de aandacht van de 4 grote clubs door justie af te leiden. Let wel, ik schrijf dit niet omdat ik berichtjes in de pers lees, maar omdat ik op party’s kom van alle full color mc’s in Nederland, Op een club na. Ik zie met eigen ogen kerels rondlopen in colors die 2 weken daarvoor nog hang around moesten worden. En weer twee maanden later waren ze weer weg. Ik praat met full members en vraag langs me neus weg wat voor een motor ze rijden. Sommige, nee niet alle, antwoorden dan dat ze een harley willen zodra ze hun rijbewijs hebben gehaald. Ik bedoel maar……..
      Dus ik zie die raad nog niet zo snel komen. Althans niet met medewerking van alle mc’s in Nederland.

      Like

      • dutchbikers schreef:

       Valt dus nog wel mee, die moderatie Bernard. Overigens waren er altijd MC’s die zonder “toestemming” ontstonden. Een aantal zijn er nog steeds. We zijn het grotendeels met je eens trouwens. Wij denken dat een Raad een en ander kan reguleren, voordat de wildgroei een explosie wordt. Onderling overleg is altijd een van de sterkste kanten geweest van de clubs in Nederland sinds Big Willem de Hells Angels op de kaart zette in Nederland. De manier waarop overlegd word is in de loop der tijd veranderd. (!) Ten goede vinden wij. Niet zichtbaar overleg achter de schermen is er altijd geweest. De door justitie gehoopte “bikeroorlog” is daardoor ook niet uitgebroken. Wij vertrouwen op het gezond verstand en het algemeen belang van overleg. En dat de raad er snel mag komen hopen wij.

       Like

 7. jetze schreef:

  Het is naar mijn bescheiden mening een goede zaak om een raad te hebben. Ik geloof er werkelijk in dat een dergelijke raad onze neuzen allemaal dezelfde kant op kan krijgen. Sterker nog, ik ben er heilig van overtuigd dat als wij met zijn allen gaan samenwerken en het gewone Nederlandse publiek laten zien dat wij bikers zoveel goede doelen steunen datzelfde publiek wel eens een andere kijk op onze manier van leven kan krijgen.

  Stel je eens voor dat wij met z’n allen straks in november op op de motor zouden springen en overal in Nederland met veel vertoon samen een speelgoed run organiseren voor kinderen die het wat minder hebben getroffen. Ik weet uit ervaring dat kinderen motoren en trikes mooi vinden. Het zou een goed signaal afgeven als wij met alle bikers die Nederland rijk is iets dergelijks zouden gaan doen. Alle kleuren door elkaar, gezamenlijk op weg voor die kleine kinderen. En dan het liefst met de lokale media erbij. Een mooie droom toch?

  Ik heb ontdekt dat de gewone bevolking van ons land positief te beïnvloeden is. Ik heb al een paar keer met mensen gesproken die wat raar naar mij keken. Het is leuk om naar dergelijke kijkers toe te lopen, mij netjes voor te stellen en te vertellen waarom ik rijd en wat ik doe. Ik ben al een paar keer uitgenodigd voor een bakje koffie. Is die criminele biker toch niet wat ze verwachten. Natuurlijk zijn er van die grijze muizen bij die geen enkel contact met ons soort wil. Dan loop ik weg na ze een goede dag gewenst te hebben.

  Jongens en meiden, we moeten het nu van onze charme hebben. De media maakt ons zwart maar wij kunnen zelf veel goeds doen. Het is natuurlijk je eigen keuze maar maak eens een praatje, stel je netjes voor met je roadname en geef de mensen een hand met wie je praat. Je zult verbaast staan hoeveel mensen er zijn die stiekem dromen om ook een vrijgevochten biker te zijn.

  Ik wens al mijn broeders en zusters een goede nacht, blijf rijden en sta voor je kleuren. Het maakt in mijn ogen niet uit met wie en waarmee je rijd. Belangrijk is dat je rijd.

  Like

 8. Multicam schreef:

  Raad of geen raad van 8, het gaat toch om het motorrijden, om samen motorrijden, om samen over motoren praten, of je nou in een motorclub rijd of een MC of individueel, het doel wat je doet is toch voor iedereen hetzelfde. het gaat toch om motorrijden. en niet elke rijder of biker is crimineel.
  en laat justitie links liggen.

  Laten we met zijn allen gewoon lekker motorrijden!!!!!!!!!
  en laat iedereen in zijn waarde en respect voor elkaar hebben!!!!

  Like

 9. herman vogel schreef:

  Raad van 8, 10 of 13.
  Kan een ‘Raad van Eén’ niet voldoende zijn om respect af te dwingen bij een overheid die Bange Burgemeesters maakt en motorrijders demoniseerd (?).

  Like

  • dutchbikers schreef:

   Zo’n raad is in eerste instantie niet bedoeld om respect af te dwingen. maar om onderling met clubs te overleggen over eventuele meningsverschillen. Het is voornamelijk voor de clubs onderling. En uiteraard zal er best gepraat worden met raamstaarders en overheids dienaren.

   Like

 10. annwnnl schreef:

  Zolang justite probeert om clubs te benadelen door een broodmes dat in een keukenla ligt als gevaarlijk mes te bestempelen denk ik dat het het beste is voor alle clubs om samen te werken.

  Like