Op een dag besluit je, om wat voor reden dan ook dat je bij een motorclub wilt gaan rijden. Je wilt (in dit voorbeeld) geen tourclub maar je wilt bij een MC. Want je hebt gehoord over de onderlinge sterke broederschap. Het klaar staan voor elkaar en elkaars familie. De hechtheid van zo’n groep spreekt je aan. Misschien heb je al vrienden die bij zo’n club rijden en heb je ademloos naar hun verhalen geluisterd. Om een lang verhaal wat in te korten, je gaat er eens heen. Je drinkt wat, praat wat, rijd eens mee en het lijkt je wel wat. Je bent een “wannabe”(Je wilt graag bij die club)

Nu kun je niet zomaar binnenstappen in een MC, je contributie betalen en lid zijn. Dat kan bij tourclubs, verenigingen en vrienden groepen. Bij een MC is er een proefperiode. Vaak begint dat met “hangaround” worden. Je “hangt rond” in en om het clubhuis. hangaroundJe leert de mensen kennen en zij leren jou kennen. Belangrijk voor zowel de club als voor jouzelf. Kun je met de mensen overweg en kunnen ze met jou overweg. Je krijgt een kleine frontpatch voor op je vestje met daarop de plaatsnaam waar de club gevestigd is. Zo ben je herkenbaar als hangaround 1. Je begint erbij te horen. Wie begint als hangaround 1, zal soms gevraagd worden te helpen bij onderhoud van de club, bardienst te draaien, zorg te dragen dat het schoon is binnen en buiten. Bij feesten ben je vroeg binnen en ga je laat weg. Je helpt bij de organisatie, uitvoering en afwerking van het feest. Ben je een periode hangaround 1, val je goed in de groep en bevalt het jou ook, dan kun je bevorderd worden tot hangaround 2. Een stappie hoger dus. Je mag boven de kleine patch met de plaatsnaam, nu de naam van de club dragen. Het betekent dat de groep je heeft geaccepteerd en dat ze met je verder willen. Als hangaround 2 verandert er niet echt veel voor je. Je krijgt wel meer werk doen en je wordt vaker gevraagd om hulp aan de club verlenen. Je rijd mee met allerlei ritten, je bewaakt de motoren en je doet daarnaast hetzelfde werk als je al deed. Het kan 6 maanden tot een aantal jaren duren voor je hangaround bent. Dat is volledig afhankelijk van de club en de clubregels daarvoor.

Ben je volgens de clubleden lang genoeg hangaround, dan komt het serieuze werk. Je kent nu iedereen, iedereen kent jou. Je hebt vertrouwen opgebouwd, je rijdt mee wanneer je kunt en je kunt “Prospect” worden. Op het moment dat je dit accepteert, word van je verwacht dat je ervoor gaat om een full member te worden. Beschouw prospect zijn als een nominatie om full member te worden. Want je bereidheid om member te worden is onopvallend gepeild. En de members van je chapter hebben besproken of ze jou wel (of niet) als mede lid erbij willen hebben. Je wordt dus benoemd/geslagen tot prospect. Daar heb je hard voor gewerkt al die tijd dat je hangaround was. Op je vest mag je nu de “bottomrocker” en de MC patch dragen. En aan de voorkant de naam van je chapter op een duidelijk zichtbare (vaak gebogen) patch. Na een lange periode (soms jaren) van hard werk, uitproberen, duizenden kilometers, hulp, honderden bardiensten, en ga zo maar door, ben je serieus op weg om “full member” te worden. De club heeft vertrouwen in jou en jij hebt er vertrouwen in dat jij vond wat je zocht in deze club, bij juist die mensen. Je krijgt wat meer verantwoordelijkheden. Je rijdt mee met members als begeleiding, wanneer die ergens heen gaan, je deelt het werk van hangarounds in, je coördineert, respecteert en je leert steeds meer mensen kennen binnen en buiten je club. Je bent trots op je vrienden en zij zijn er trots op om jou als mede lid te hebben. Je bent eerlijk en betrouwbaar.

Heb je je club na al die tijd gevonden? Ben je je “proeftijd” goed genoeg doorgekomen? Is dit wat je echt wilt? Is het deze broederschap die je zocht? En zien de broeders in jou een goede aanvulling van hun sterke groep. Dan kan de club je “full member” maken. Kaderleden en members stemmen in een besloten meeting of jij full member kunt worden. Ieder die aanwezig is op die meeting spreekt zich voor (of tegen) je uit. En vertelt kort waarom hij vind (of niet vind) dat jij bij de broederschap als full member gaat rijden.  Je wordt full member als alle aanwezige members in die meeting unaniem vóór stemmen. (Soms is een meerderheid ook goed, dit is club afhankelijk) Het is een serieuze beslissing.
memberpatchTenslotte ga je een vriendschap, trouw en loyaliteit voor de rest van je leven aan. Met de club en dus met alle members. Als full member krijg je het rug logo van de club op je vest met daarboven de naam van de club. Je bent full member en daarom mag je eindelijk het logo en de clubnaam dragen. Zodat iedereen ziet welke keus je hebt gemaakt. Maar ook wie jouw vrienden zijn, waar je voor staat, dat je trouw ben aan de biker regels. Dat je  trots bent op je club en je vrienden. Er zijn tussendoor nog wel wat ontgroeningen en door de jaren ontstane rituelen die je moet doorlopen om van hangaround tot full member te komen. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

Oke! Waarom draag je GEEN Sons of Anarchy/SAMCRO outfit? Hier onze visie daarop.
Zomaar met een SOA outfit gaan lopen, “gekochte colours” is dus respectloos tegenover de mensen die het voorgaande hebben gedaan om met de tricolour en de MC patch te mogen lopen. Zij hebben een hele bewuste keuze gemaakt om hun leven te veranderen en als biker verder te gaan. Terwijl je met je SOA pakkie alleen maar stoer de paljas wilt uithangen en wilt profiteren van de naam die MC’s hebben in de motorwereld. Daarnaast zie je er belachelijk uit op je scooter of fiets met de TV tricolour van de Sons of Anarchy. De colours van een niet bestaande club op je rug. Je pronkt met de verdiende en door MC’s bedachte tri colours en je hebt er geen reet meer voor gedaan dan TV kijken. Je wilt ook zo zijn maar je hebt de ballen niet om er voor te werken.

Natuurlijk bepaalt niemand wat jij draagt. Jouw kledingkeus is jouw keus. Je mag dragen wat je wilt. Maar bedenk dit eens. Zou jij een paar medailles kopen en een baret en in een militair defilé tussen oud militairen en veteranen gaan lopen. Zou je, als je zo idioot zou zijn, genieten van het applaus en de toejuichingen terwijl jij weet dat je je spullen gewoon op de zwarte markt hebt gekocht? En dat jij daar als nepper tussen loopt. Wat denk je dat er gebeurt als de veteranen ontdekken dat jouw medailles nep zijn en je met het dragen van nep medailles of gekochte rommel de spot drijft met hun werk en hun gevallen kameraden?

Nogmaals, ten overvloede. Draag wat je wilt. Niemand kan je dat verbieden. Gedraag je zo belachelijk als je wilt. Dit is een democratie. Het mag.

Ook het fijne gevoel, de bijbehorende uitslag en de jeuk van een SOA (!) is je dan van harte gegund.

Hou de rubberen kant beneden!

Robert Hageman

reacties
 1. Bert schreef:

  Een late reactie.
  Maar motorrijders, vaak met een vervelend imago en staat van dienstte vergelijken met militairen die hun leven wagen voor anderen. Dan sla je de plank flink mis.

  Like

  • DutchBikers schreef:

   We geven het door aan de Veteranen motorclubs Bert. En aan de veteranen die binnen andere clubs rijden. Je heb het duidelijk niet helemaal begrepen denken wij. Maar uiteraard heb jij ook recht op je eigen mening.

   Like

 2. Colors are Earned,NOT Bought!

  Like

 3. Ad schreef:

  Beste Robert,

  Ik heb een beetje het gevoel dat dit stuk naadloos aansluit op een vorig stuk aangaande colours.
  Ik had daar een aantal kritische kanttekeningen bij gezet.

  In dit stuk verwoord je echter mooi het hoe en wat.
  In mijn beleving een volwassen opbouw van vriendschap en de verantwoordelijkheden die daarmee gepaard gaan.

  Fijne dag kerel en ik ga even mijn SOA vestje op marktplaats bestellen haha..

  Like

 4. Mo schreef:

  Goed stukje…..t.h.t. 11-02-2004

  Like

 5. LJ schreef:

  Zo is er ook een band genaamd Black Rebel Motorcycle Club die spijkerjasjes verkoopt die op colours lijken. Op de website staat zelfs een waarschuwing voor de kopers waarin staat dat als een lid van een club zegt dat je het vest uit moet doen, je dat ook maar beter kan doen.

  Like

 6. Rob schreef:

  Het enige voordeel van alle gekochte colors, die in feite niks zijn, is dat de overheid er helemaal gestoord van zal worden omdat ze dan helemaal niet meer kunnen onderscheiden wie WEL en wie NIET bij hun utopische jacht op “OMG” hoort.

  Like

 7. peter schreef:

  idd als je echt ballen heb gaat je bij een echte MC club dan ervaart je het echte club leven en het is hart werken maar wel terecht zo tv serie is leuk maar is niet vegeleke bij echte club nogmaals respect voor en ieder die daar en eigen keuze in maak

  Like

 8. Henk schreef:

  En niet alleen de leipen met een soa color, maar het geld ook voor de zgn ” streetgangs” die zonder reden ook een leren color aantrekken. Zij gaan ook aan de haal met het imago van de bikers, en al die groepjes flikken van alles. En de pers schaart al dat soort malloten onder bikers.

  Like

  • DutchBikers schreef:

   Absoluut waar. Zelfs tattoo groepen laten zich als bikerclub zien. Met patches en al. Bizar. We zijn populair. En iedereen wil meeliften op onze imago. Wij hebben het gedaan. Volkomen vreemden willen net doen alsof ze het ook hebben gedaan door hun imago te kopen bij een kleermaker.

   Like

 9. Marco schreef:

  Als het niet je leven is, moet je er niet mee willen rondrijden. Ik ken mensen die 800km rijden voor de wekelijkse clubavond, dat doe je alleen als je er alles voor over hebt. Dus als je het leven van een biker wil leven, ga er dan ook echt voor.

  Like

 10. patrick schreef:

  vind ik ook als je iets wil vecht er voor zou als alle ander echte bikers

  Like

 11. harry schreef:

  Volkomen mee eens, ondanks dat ik gewoon lid ben van een ‘tourclub’.
  Een outfit kopen, nevah, not done!

  Like