etnisch01

Discriminerend/Etnisch profileren

Want dat is “etnisch profileren”. Pure discriminatie op basis van huidskleur. Een “licht getint” (of donkergetint) iemand kan volgens de politie immers niet in een mooie auto rijden. Dan is dat gelijk verdacht. Als een agent een getint persoon in een mooie auto ziet word die persoon aangehouden en zijn auto extra gecontroleerd. Puur en alleen vanwege de combo huidskleur en auto.

Je voelt ‘m al aankomen he… dat discriminerend profileren. Waar kennen we dat in deze tijd nog meer van? Motorrijders worden net zo hard discriminerend geprofileerd. Je krijgt het zelfs recht in je gezicht verteld. Motorrijders worden puur omdat ze motor rijden en/of lid van een motorclub zijn staande gehouden. “Ja, ik moet u controleren omdat u dat vestje aanhebt, u begrijpt dat wel he…” (Nee mannetje, ik begrijp dat niet!) Discussie maakt het alleen maar langer duren dus… rijbewijs, kenteken laten zien, geen vragen beantwoorden en wegwezen.

Talloze malen is mijn rugpatch gefotografeerd, mijn rijbewijs gefotografeerd, kenteken (te) uitgebreid nagetrokken.

Discriminerend profileren.

Discriminerend profileren.Ondanks dat ik mijn kentekenbewijs altijd netjes bij me heb. En dus duidelijk is dat de motor mijn eigendom is. Altijd moeten ze controleren of het waar is.

Hoeveel keer ik al openlijk en zogenaamd stiekem (ik ben niet blind hoor) gefotografeerd ben door politieagenten terwijl ik rustig op een terras een bakkie koffie zat te drinken is niet te tellen. Hoe vaak er, als we naar een begrafenis gingen, een camerawagen langs de weg ons stond op te nemen. Of er een agent respectloos iedereen in de begrafenisstoet stond te fotograferen….

Over profileren gesproken…. Irritant discriminerend gedrag.

Van de week hoorde ik van iemand met lang haar en een stevige baard dat hij werd staande gehouden terwijl hij in zijn auto reed. Kreeg de vraag van welke gang hij was. Hij rijdt geeneens motor! Discriminerend profileren. Daar hebben motorrijders elke dag last van. Ben je lid van een club dan mag je verwachten ontslagen te worden. Wil je een rustig bakkie doen ergens, dan mag je niet op een terras zitten als je een clubvest aanhebt. Er zijn gebiedsverboden voor motorrijders. Aangegeven met speciale borden. Dat is discriminerend profileren. Het maakt daarbij niet uit wat voor huidskleur je hebt, motorvest aan en je bent direct verdacht! Dus staande houden en controleren. Ik heb op het plein in Den Haag meegemaakt dat ik aanstalten maakte om na een bakkie op het plein gedaan te hebben, naar huis te gaan. Kwam vanaf de Lange Poten een politiebusje met piepende banden de hoek om gescheurd, stopte voor het Mauritshuis. Ik zat al op mijn motor. Wilde net de

Respectloos fotograferen. Bij een begrafenis. En filmen. (Zie de auto achter)

Respectloos fotograferen. Bij een begrafenis. En filmen. (Zie de auto achter)

stoep afgaan toen twee agenten letterlijk uit hun bussie sprongen en de ene met de hand omhoog, als een soort saluerende verkeersnazi me een stopteken gaf. Midden op de weg staand wees hij parmantig met zijn andere hand naar de stoeprand. Of ik even wilde afstappen. De camera’s op het plein hadden me opgepikt. Ik dronk een bakkie koffie. Waarschijnlijk betaald met crimineel verdiend geld. En de centrale had verteld dat ze me moesten controleren. En snel rijden want de biker maakte aanstalten om weg te rijden. Ik had dat vestje aan en ja, ik begreep zeker wel dat ze me dan moesten controleren.

Discriminerend profileren. De staat heeft er serieus werk van gemaakt. Je gegevens noteren, tegelijk met de bodycam opnemen en lokaliseren waar je bent aangehouden. Wat voor motor heb je, waar woon je, waar kom je vandaan, waar ga je heen, wat voor clublid ben je, welke functie heb je, in welke groep rij je of wat is je chapter? Alles wordt bijgehouden. Je telefoon houdt via GPS bij waar je bent dus je bent nooit meer vrij. GPS uitzetten helpt niet, via je imei nummer ben je zo uitgepeild langs de GSM masten. Stap op een motor en je bent crimineel, aldus onze regeringsmalloten.
Zitten motorrijders bij elkaar? Samenscholingsverbod! Geen clubhuizen voor motorrijders! Sluiten die roversholen! Uit die vesten! Motorrijders worden al tientallen jaren discriminerend geprofileerd. En moeten altijd gecontroleerd, geregistreerd en genoteerd worden. Je bent bij voorbaat verdachte als je op een motor rijdt. Wij stemmen volgend jaar niet links en niet rechts maar rechtdoor. Gewoon omdat het ons erg verfrissend lijkt wat bikers in de tweede kamer te zien.

Hou je rug recht!

Robert Hageman.

reacties
 1. annwnnl schreef:

  Lastig.

  Profileren is een logisch gevolg. De politie heeft een bepaald aantal agenten beschikbaar die hun best doen om zo veel mogelijk potentiele criminelen te kunnen pakken. Als je de statistieken bekijkt, dan snap je waarom ze eerder een licht getint persoon met een petje staande houden die in een achterstandswijk rondrijd met een dure audi/bmw/etc, dan zijn neef van 35 met een pak aan die met dezelfde auto rondrijd. Van die laatste groep is het logischer dat het woonwerk verkeer is. Vandaar ook de patser controles in sommige steden, waar ze dure auto’s aan de kant trekken. Ze hebben dan meer kans om criminelen op te pakken. Het is niet de combinatie van huidskleur en auto. Het is de combinatie van huidskleur, kleding, weggedrag en locatie. Iemand met een donkere huidskleur en hiphop kleding aan heeft meer kans om aan de kant gezet te worden in Rotterdam Spangen of Zuid dan in Wassenaar. Een jonge knul die keurig rijd zal minder snel aan de kant worden gezet dan iemand die het niet doet. Als je dan twee donkere jongens in een achterstandsbuurt in een dure auto ziet rijden, allebei met een petje op, dan zou ik ze ook aan de kant zetten als ik een agent zou zijn.
  Er zijn criminele bikers net zoals dat er criminele agenten zijn. Alleen als je naar de bikers als geheel kijkt, valt het naar mijn mening wel mee. Het is wel zo dat de gemiddelde biker in Nederland een aardige testosteron bom is. Niet negatief bedoeld. De meeste zien er uit alsof ze vaak in de sportschool rondhangen. Ik ben op genoeg 1% feestjes geweest en grotendeels van de leden van de clubs die ik heb meegemaakt vind ik aardige en sociale mensen. Alleen als je dan een agent bent en je hoort van wapens die zogenaamd zijn gevonden en allemaal nieuwsberichten in de krant ziet over bewapende bikers en criminele zaken waar maar weinig van waar is en daarna je minister hoort dat hij niet achter de criminelen aan wilt gaan die wijken terroriseren maar wel achter motorbendes, dan moet je wat. Dan ga je luisteren, dan ga je de motorrijders zien als de vijand, de gevaarlijke crimineel. Kijk, er zijn echt wel dingen in de motorwereld in het verleden die niet goed zijn gegaan. Er zijn criminelen, er zijn afrekeningen. Of dat uberhaupt ook maar iets met de club zelf te maken heeft denk ik niet. Ik weet niet hoe het in Nederland gaat en om eerlijk te zijn, het interesseert me ook weinig. Ik weet wel dat er een behoorlijke lijst aan strafbare dingen zijn gedaan door leden van motorclubs in Amerika. Drugshandel, wapenhandel, afpersing, moord. Over het algemeen blijven de problemen gelukkig intern in clubs en de normale burger zal weinig merken van dit soort zaken, maar het gebeurd in ieder geval in andere landen wel. Moet je je ook voorstellen, je staat ineens oog in oog met een lid van , terwijl je net je eerste streep hebt ontvangen. oog in oog met een gevaarlijke crimineel, met zijn leren hesje aan, grote spierballen, dikke metalen armbanden om. Ok, die man zit in het dagelijks leven in het bestuur van een school of heeft een schoonmaakbedrijf, naast zijn vrouw en 3 kinderen (ik noem maar wat). Maar dat weet die agent niet. Die denkt aan al die dingen die hij/zei gehoord heeft, alle beelden op Disfakery Channel, alle leugens vanuit de media, de leugens vanuit de politiek.
  Een paar jaar geleden, was ik bij een feestje waar een wijkagent aanwezig was. Ik stond even met hem te praten en hij was vol lof over de club. Hij was blij dat ze er waren, werd persoonlijk uitgenodigd voor feestjes, ze veroorzaakte nooit klachten of problemen en het was altijd gezellig.
  Mijn eerste ervaring met een motorclub was toen ik drie Harley’s geparkeerd zag staan. Eentje daarvan was een complete custom chopper. Zo’n ongelofelijk dikke motor. Ik zat het te bekijken en na een tijdje lag ik op mijn rug te kijken hoe het blok er in hing. Ik heb de motor uiteraard niet aangeraakt. Ik hoorde ineens boven mij “MOOI HE???” en toen ik op keek stonden er drie Angels te kijken hoe ik op mijn rug naar een van hun motoren lag te kijken. Uiteindelijk een half uur met die gasten staan praten over hun motorfietsen.
  Ik zou eens moeten tellen hoe vaak ik “politie stop” en “politie volg” zie in een maand. Het is om gek van te worden. Ik ben niet eens lid van een motorclub. Ik rij op een voor hun raar voertuig en ik draag een leren hesje met wat patches er op vastgemaakt, maar geen colors, gewoon een leren vesje met wat patches. Ik ben geen lid van een MC en ik doe niet alsof. Ik heb respect voor mensen die dat wel zijn. Die hebben oprecht moeite gedaan om bij een club te behoren wat niet makkelijk is. Die kennen elkaar door en door en staan voor elkaar klaar.
  Ik zeg beleefd goedendag tegen een motorrijder en ik loop nog net niet om voor de gemiddelde “lichtgetinte” met balet schoenen en een handtasje.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ultra schreef:

  Rest de vraag waarom je in godesnaam op ’t Plein een bakkie moet doen… grenst bijna aan uitlokking (-: zoveel andere mooie plaatsen in ’t Haagsche waar je ongestoord een bakkie leut kan drinken. Voor wat betreft Henk en de politiek, die is al zo vaak omgepatched dat belooft nog wat voor z’n politieke carriere. Tot slot een aantal MC’s in NL hebben er zelf een zooitje van gemaakt, mede door een onstuimige (wild)groei aan chapters. LIjkt me sterk dat al die afzonderlijke leden de eerder hier op de site beschreven stappen tot full member hebben doorlopen. Keep up the good work en af en toe een stukje met wat positievere insteek zou jullie sieren.

  Like

  • DutchBikers schreef:

   Tja, als Hagenees heb ik veel mooie herinneringen aan het plein en de omgeving daarvan. Clubs, kroegen, kraakpanden, eetzaakjes, hoeren, steegjes en slopjes. Ik mag op elke plek die ik kies een bakkie doen. Geen stukkie Den Haag wat ik vermijd. Ik vind alles mooi in Den Haag en ga waar ik wil. En Henk? Die heeft veel praktijk ervaring. Is een goeie denker en vooral doener. Daarnaast zijn onze `regeerders` meestal bezig met zakkenvullen en eigenbelang. Stemmen op de bestaande partijen? Ik vind het niks. Stelen, (bezuinigen) premies omhoog, meer jatten van de burger dan hij heeft, Jan Modaal is inmiddels overleden van de honger. Besluit is genomen. Partij Rechtdoor een kans geven is een betere optie voor bikers dan een stem aan de reguliere patsers geven. Vinden we hier.

   Like