Respect! Geef het om het te krijgen. Iedereen brult deze kreet tegenwoordig.  Allerlei mensen met of zonder rijbewijs beginnen een MC en het eerste wat ze roepen is Bro! Geef respect en krijg respect. Broederschap. Onvoorwaardelijk klaarstaan voor elkaar. What the fuck is dan dat respect? respect01Je moet het eerst geven om het te krijgen. Zoiets van ik geef jou een joet en dan krijg ik van jou een joet terug? Kun je respect gewoon kopen? Is het zo simpel als een motor onder je reet, mooi jassie aan, paar dagen niet scheren, 1% logo en rugpatch via Alie Express. En hoppaaaaa… Respect? Instant Badass? Respect! Ken je Hyves nog? Daar hadden ze een knoppie voor respect. Je kon de dode kanarie van je invalide oma respecteren. Of het breiwerk van je tante, een kop kruidenthee of een geschilde komkommer. Zoek maar uit. Respect was daar voor alles. En op straat…. Je respecteert me niet, hoor je vaak genoeg. Of je zuipt je de pleuris in een kroeg en je gaat met de auto naar huis. En je komt schadevrij thuis. Je zet het op je facebook en….respect!! Het meest respectloze van deze tijd lijkt wanneer mensen je verwijderen van Facebook. Dan tonen ze daarmee in deze tijd geen respect. Of je laat de foto van een nieuwe motor zien, een verse doos appels of een zelf gebouwde schutting. En elke lezer zet dan respect onder je internet fotootje. Te pas en te onpas … respect!

Respect is gedevalueerd van een verdiende status tot een waardeloos overmatig gebruikt woord. Het is bijna een belediging om gerespecteerd te worden door sommige figuren. Mensen die bij je groep komen beginnen je direct broeder te noemen en gaan je “respect”, gevolgd door een “boks” geven. Op Facebook wel te verstaan. Respect. Het duurt soms een leven lang om het te verdienen.  Ja, verdienen! Want echt respect wordt verdiend. respect2Doordat je een hele lange tijd met elkaar optrekt. Doordat je elkaar leert kennen, elkaar leert vertrouwen. Want vertrouwen komt niet doordat je hetzelfde jassie draagt en op dezelfde motor rijdt of in dezelfde straat woont. Nee, vertrouwen komt langs vele wegen, gedeelde ervaringen en avonturen langzaam, dag voor dag, bij je.  En vertrouwen wordt vanzelf respect. Geen facebook plaatje, foto met stoere kreet, of gekochte patch kan dat veranderen. Respect wordt v e r d i e n d !

Begin je een club, dan levert het hebben van een stoere naam, een paar stoer kijkende mensen en een motor je niet gelijk respect op. Ook plaatjes van zombies, skulls, magere Hein, botten of wapens leveren je geen respect op. Je zult eerder gezien worden als fuckin’ wannabe en niet serieus genomen worden. (Tenzij ‘serieus genomen worden’ een seksuele voorkeur van je is, wie weet heb je dan een mazzeltje) Je zult een lange tijd moeten rijden. Je zult moeten leven, ontmoeten, kennismaken, zuipen, eten, reizen, ruziemaken, knokken, betalen, vallen en blijven opstaan voordat je respect zult hebben.  Daden spreken. Woorden zijn op zijn best de aankondiging van daden. Uitgesproken door de juiste mensen worden die daden acties en begint het leven. Respect is goedkoop. Tenminste, het lijkt goedkoop. Het lijkt op ieder motor of scooterzadel te liggen wachten. Het is alsof je het cadeau krijgt bij een paar stoere plaatjes, een leren jassie of bij een foto van jezelf met een fles Jack in je handen. Of je vertelt gewoon dat je ieder zijn kk tanden uit zijn kk bek slaat als hij zijn kk kop niet houd. Dan probeer je het af te dwingen.  KK respect eigenlijk.

Familie!

Respect is verdiend.

Waar het op neer komt is dat je hard zult moeten werken. Dat je echt zult moeten zijn. Een mens met een hart. Iemand die begrijpt hoe zijn wereld in elkaar zit. Geen enkel ‘vind ik leuk’ knoppie kan je echt respect opleveren. Ga de wereld in. Ga rijden. Leer kijken en luisteren. Maak kennis met het leven. Hou dat vol. Leer wat respect is. Want fantasieloos respect gebrul komt overal voor, niet alleen in de motorwereld. Als een loze schreeuw om aandacht voor mensen die nooit leerden leven. Respect is voor mensen die het verdiend hebben.

Investeer in je partner, je vrienden, je levensstijl. Wees eerlijk, oprecht en standvastig. Hou je aan je woord en je afspraken. Praat geen shit over anderen en neem geen shit van en over anderen.  Wees trots, onafscheidelijk en trouw. En pak schaamteloos alles wat je eerlijk toekomt. Leef! Misschien, heel misschien verdien je dan respect. En hoef je niet meer van die domme respect plaatjes op je Facebook te zetten en zo te proberen een keyboard badass te zijn.

Respect is onbetaalbaar. Maar nooit onmogelijk.

coolbro

 

 

 

Robert Hageman

reacties
 1. Sjaak schreef:

  Meer dan twintig jaar geleden zat ik in Amsterdam naast iemand met in zijn hals de letters DBD. Ik vroeg wat dat betekende en ik kreeg antwoord. Dat geloofde ik direct en ik had er respect voor en dat was waarschijnlijk goed aan mij te zien. De man bood mij een borrel aan ik accepteerde die. Nou ben ik geen prater en ik zei verder niks. Maar toen ik hem vijf minuten later een borrel aanbood, zei hij wat geërgerd nee, die indruk had ik. Ik zei alleen oké en dat ik ging, einde verhaal. Mijn vraag, gewoon uit nieuwsgierigheid: is het tegen een code om iemand om iemand een “tegenborrel” aan te bieden? Ik heb me dat later vaak afgevraagd.

  Like

  • DutchBikers schreef:

   Death Before Dishonour (DBD) Tattoo werd al door de Romeinse soldaten gedragen. En wat de tegenborrel betreft, wij kennen geen code die tegen een tegenborrel is. Iemand van onze lezers misschien?

   Like

 2. Pedro del Parra schreef:

  Mooi stukje, recht uit het hart! Het is alleen jammer dat respect vaak naar de achtergrond verdwijnt wanneer er andere belangen gaan meespelen zoals geld en macht. Voorbeelden te over hoe dat binnen sommige clubs werkt, dan is het vaak einde broederschap en weg respect. En wanneer ben je eigenlijk een burgermannetje? Ken bikers die thuis gewoon de schoenen voor de deur moeten uitdoen..maar dat kan ook een vorm van respect zijn 😉

  Like

 3. Joost schreef:

  Foto van Kuipers lijkt me niet op zijn plaats. Hij maakte de vorige week bekend dat lieden zonder rijbewijs ook lid kunnen worden van zijn club. Dat noem ik niet respectvol naar andere clubs.

  Like

 4. Tjeerd schreef:

  Beste Daniël
  Je snapt het waarschijnlijk niet helemaal!!!
  Er word hier over respect binnen de motor wereld gesproken
  Misschien niet goed gelezen of ,, gedeeltelijk,, gelezen?
  Weinig respect vol!
  En hoe je het ook went of keert,motorclub,Burgermannetje,
  of wat dan ook,
  Respect dwing je niet af respect moet je verdienen en daar moet je soms hard voor werken
  If i have to explain you would nt understand if you understand i don’t have to explain
  Have a Nice day
  Tjeerd

  Like

 5. Daniel schreef:

  Gedeeltelijk heb je gelijk over het woord respect.
  Maar respect hebben is ook iets wat buiten het motowereldje kan, ik jou tekst komt het over dat respect alleen kan bestaan in een MC en dat is niet zo.

  Like