Ingezonden artikel. Geschreven door Kepala Batu.

Outlaw biker 4 Juli 1947 Hollister – Outlaw biker heden 2017.
Twee stellingen:

(1) Het begrip 1%er is in de afgelopen 70 jaar totaal zijn waarde verloren en is in principe waarde(loos).

(2) De 1%er van het heden is een juiste afspiegeling van de “oorspronkelijke” 1%ers.

Om er een juist oordeel over te vellen zou je het internet even moeten afstruinen en wat nuttige informatie moeten inwinnen. Dan lezen, nog een keer lezen, verifiëren, laten inzinken en er dan de informatie uit halen wat van belang is. Tenminste, als jij je wil mengen in discussies op allerlei posts van forums en/of FB pagina’s die dit soort onderwerpen aansnijden om géén modderfiguur te slaan. Of het leven leiden wat er mee gepaard gaat. En daar is weinig spannends aan. Het is niet zoals er beweerd word dat jij een ernstige verstoring moet zijn voor de openbare orde. Maar dan…

De eerste reactie kom je nog wel mee weg, er zijn wat onwetende vrienden in je lijst die je reactie juist vonden en op ‘vind ik leuk’ klikken. En van dat zelfde laken een pak, de onwetende volgers/lezers van de pagina. Woow!! 4 vind ik leuks! Dan zijn er nog de mede-lezers die zich wel verdiept hebben in de materie. Van huis uit, of puur uit nieuwsgierigheid. Het kan ook door alle ervaringen/ontmoetingen en ontberingen onderweg of in hun leven als een full member van een Outlaw Motorcycle Club. Of als lid van een supportclub, frontpatch, backpatch whatever!

Dan is er ook nog een groep die ‘vroeger’ dit alles bij de poot hadden maar het nu de rug toekeren omdat de romantiek van toen passé is. Die denken waarschijnlijk met weemoed terug aan de tijd dat ze op de motoren naar een meer of een mooie plas reden met vrienden, vrienden van vrienden, vriendinnen. Om er dan er poedelnaakt in te springen met elkaar, bier dronken een jointje rookten om later op de avond er te blijven crashen. Heerlijk bijkomend van alle versnaperingen en ervaringen. De wind in hun gezicht voelen terwijl ze de ultieme vrijheid ervaren op hun motorfiets… Zucht… Wat een tijden…  Die mensen reageren niet eens op zulke berichten want dat is als een roepende in de woestijn als ik het af en toe lees.

Maar weer even on topic, Nu word het spannend voor diegene die wel weet waar de klepel hangt. Zijn gedachten gaan van hot naar her: -“moet ik reageren?” En: -“Nee, laat maar dat heeft geen zin!” Maar het blijft knagen. Knagen dat iemand zichzelf verrijkt met non-kennis. En zich ook nog een hele Meneer/Mevrouw voelt in de virtuele wereld van het reageren. Dus toch reageren! En vanaf daar word het een soort van rariteitenkabinet van reacties van diegenen die totaal niet weten waar ze het over hebben maar wel pretenderen de wijsheid in pacht te hebben. Sterker nog ze beweren ook nog een 1%er te zijn.

De oorsprong van de term “1%” heeft veel minder voeten in aarde dan hoe er nu mee geschermd word door No No’s die denken er een bepaalde status aan te ontlenen! Dat zijn vaak de mensen die ook de mainstream media volgen en voor de buitenwereld een “boefje” willen zijn. Want dat zijn de leden van de OMG’s! Toch? Als ik nou vertel dat er op de 4th of July (Independence Day) 1947 te Hollister er een motor treffen was georganiseerd door de AMA. (American Motorcycle Association) . En let op! De mainstream media waren toen ook al niet betrouwbaar net zoals vandaag de dag. Ja, er waren wat knokpartijtjes die dag! Maar niet noemenswaardig. Toen kwam er één “journalist” op het lumineuze idee om een paar aanwezige bikers te vragen of ze hun mochten fotograferen. Maar dan zo, dat de foto’s de indruk wekten dat er een massale knokpartij had plaats gevonden. Die foto’s werden gepubliceerd met een bijgaand opgeblazen verhaal om de publieke opinie te beïnvloeden. Zoals Mick van Wely en John van de Heuvel dat ook zo goed kunnen hier in ons eigen kikkerlandje. Met als gevolg; AMA werd onder druk van de publieke opinie om een uitleg gevraagd, en die werd uitgelegd met de volgende woorden; “99 percent of the bikers that day are law abiding citizens, only one percent of them are outlaws”. Een geuzennaam was geboren, niks meer en niks minder! Het merendeel van de bikers die zich daarmee identificeerde waren de Vietnam veteranen. Want die voelden zich niet gehoord, konden door alle verschrikkingen die ze hadden meegemaakt in de oorlog niet meer aarden in de maatschappij. Ze misten de broederschap, het delen van vreugde en verdriet met bloedgabbers aan hun zijde. Kortom zij voelden zich outlaw! En nu had hun gevoel, hun levenswijze, hun onverschilligheid een titel; 1%er!

Is het nu nog zo stoer om jezelf een 1%er te noemen? Om je te identificeren met het gevolg van gemanipuleerd nieuws? Nee toch? De media heeft het toen en nu ongewild verheerlijkt voor een bepaalde categorie mensen. Maar de echte Outlaw? Dat ben je of dat ben je niet. Het zit in je hart in je ziel in je merg en beenderen. Het is je denkwijze, je primaire reactie, de loyaliteit en dan vooral naar jezelf! De drang naar vrijheid met gelijkgestemden, jij hebt je eigen maatstaven en principes als MENS. Je wil ZELF nadenken en ondervinden in plaats van de massa te volgen en alles slikken voor zoete koek wat je door de strot geduwd word. Je twijfelt minimaal aan alles wat ze je willen doen geloven. Net zoals Lange Frans het zegt in zijn drie delen van het lied Kamervragen. Voor mij geldt de eerste stelling hierboven, ware het niet gedeeltelijk. Het gevoel van zeventig jaar geleden is hetzelfde gevoel als nu. Als je het bezigt zoals het gebezigd moet worden! Ik denk dat de echte 1%ers dun gezaaid zijn. In tegenstelling tot de mensen die zelden lid van een Motorcycle Club zijn. Maar dan wel weer van een tattoo club bijvoorbeeld. Dat zijn ook de mannen die bulderen dat ze beter geen motor rijbewijs kunnen hebben omdat het hun dood word! Nee, je mag niet van je vrouw/vriendin! Dat is wat anders! In die gevallen heeft het voor mij totaal geen waarde en is de term 1%er waardeloos omdat zulke linke Loetje’s zich ermee profileren! Nou ja, dat was mijn bescheiden mening. Wat vind jij van de stellingen? En waarom?

Ride it like you stole it, burn some rubber, keep the shiny side up and last but not least; never ride faster then your guardian angel can fly.

 

Kepala Batu.

 

 

 

 

Dank voor je woorden Kepalu Batu.

Robert Hageman

reacties
 1. John Good schreef:

  Goed stukje heb je geschreven, Kepala Batu, komt erg herkenbaar over. En zo is het ook, de 1% benaming is niet meer dan een geuzennaam. De term Outlaw Biker wordt door de Nationale Politie te pas en te onpas misbruikt om de Motorclubs en de Motorclub leden buiten de wet te plaatsen, in het mediaoffensief dat nu al jaren duurt. Buiten de Wet te plaatsen en dus in hun ogen rechtenloos. Want wie buiten de wet staat, kan geen aanspraak op rechten maken. Dat is een heel sneaky werkwijze van die Nationale Politie, het O.M. en de Politiek. Ze betitelen de 1% ers als buiten de wet levende criminelen. Dit is volledig gebaseerd op een interview met een voorzitter van een Amerikaanse motor bond in 1947. Classificeren daarmee de Motorclubs en hun leden als criminelen zonder rechten. Ondertussen worden werkgevers in Nederland onder druk van de Nationale Politie gedwongen MC leden (werknemers) te ontslaan op straffe van belastingonderzoeken, vergunningen ontnemen enz. Dus de Nationale Politie is onder de radar bezig met onwettige praktijken. Wie zijn hier nu de criminelen? En wie heeft hier opdracht toe gegeven? Zo zijn er nog wel meer onwettige praktijken van politie, burgemeesters en politici onder de radar gebleven die in de toekomst nog wel op tafel zullen gaan komen. Hopelijk zijn er in Nederland nog wel rechtgeaarde politici, burgemeesters en handhavers te vinden die zich niet laten gek maken door de onzin spuwende opnaaiende malloten zoals Slobbe. De fake hoogleraar bij de Nationale Politie die stad en land afreist, en het buitenland om hetzelfde onwettige riedeltje af te draaien! Dus MOTORCLUB LEDEN zijn ook staatsburgers, en hebben dus ook HUN RECHTEN! WEN DAAR MAAR AAN, SLOBBE en CO!

  Like

 2. Knucklehead schreef:

  In zekere zin zijn we natuurlijk allemaal slaven van de maatschappij. In hoeverre je er in slaagt je EIGEN ding te doen bepaald wellicht het percentage dat op ons van toepassing is…

  Geliked door 1 persoon

 3. Prisoner2015 schreef:

  Je steelt niet, je moord niet, je liegt niet, je komt je afspraken na, je laat iedereen in vrijheid doen en laten wat hij wil
  zolang hij anderen niet lastig valt. Als je die
  vijf dingen consequent tot je levensmotto hebt gemaakt behoor je helaas tot de 1% van de bevolking die er ook zo over denkt.

  Like

 4. ikke schreef:

  Het is zowiezo kaduuk je met een logo te associëren dat 70 jaar geleden uit gevonden werd en denken dat het nog hetzelfde betekent. Elk logo verandert van betekenis in tijd en in de persoon die het draagt/ziet. Dat ligt niet aan aan de pers of aan ‘linke Loetjes’, dat is gewoon zo.
  (bvb er waren tijden dat ze fier waren om een swastika te dragen en beschaamd voor een jodenkruis..)

  Wat de huidige betekenis van de 1% Patch is, is me onduidelijk. Want er zijn mensen met 1% patches die geen 1% gedachte hebben (is zowiezo, volgens mij redelijk moeilijk is in de huidige maatschappij) en er zijn mensen met 1% gedachten die geen patch dragen..

  Verder lijkt het me vreemd hoe iemand met een 1% gedachte door de soms wel heel zware prospect periode geraakt om uiteindelijk die patch te mogen dragen.. Het lijkt me tegenstrijdig maar ik kan me vergissen natuurlijk.

  Een 1% club is een club die graag zou hebben dat ze volledig hun zin kunnen doen, maar dat is
  natuurlijk ook een illusie.. (gelukkig maar).

  Like

  • Kepala Batu schreef:

   De 1% gedachte? Definieer dat eens voor mij alstublieft.
   Een prospect periode lopen met een 1% “gedachte” vergemakkelijkt het proces naar mijn mening het legt juist een ander soort vasthoudendheid, loyaliteit aan de dag dan een “doorsnee” persoon het verlangen om deel te zijn van een subcultuur omdat het bij jouw past omdat je zo bent.
   Dan moet het geen probleem zijn om met die 1% gedachte het te doorstaan in tegendeel zelfs.
   Maar als jij de 1% gedachte definieert met Fuck You I Wont Do What You Tell Me…ja dan red je het ook! Maar dan duurt het hoogstwaarschijnlijk wat langer.

   Geliked door 1 persoon

 5. Vincent de Brey schreef:

  Ben het helemaal met je eens!
  Er is na de 60/70er jaren veel veranderd, alleen de pers is niet veranderd. Groeten.

  Like

 6. Harry Betlem aka Herrie schreef:

  Nostalgie, een gevoel! Nee, ik ben geen ‘omg’-lid. Gewoon een lid van een club met gezellige mensen. Ja, ik heb vaak een afwijkende mening. Ja, ik denk na, deducteer/combineer ‘feiten’ in het nieuwe. Ik slik het niet voor zoete koek. Om het simpel te houden, ik ben enigzins ‘onaangepast’, heb moeite met ‘autoriteit’, die dat vanwege een functie is. Ik weet niet hoeveel % van de bevolking dat is, maar ik hoor er volgens mij wel bij.
  Nee, ik hoef daarvoor geen ‘herkenningsteken’ te dragen, ik doe wat ik doe, ben wie ik ben.
  T.I.O.LI.

  Like