En dat is nogal wat voor een motorclub, onzichtbaar zijn. Door het sluiten van clubhuizen en het weren van clubkleding op bepaalde plaatsen, worden de motorclubs onzichtbaar. Dat begon al met het sluiten van het clubhuis van de Hells Angels in Amsterdam. Het clubhuis ging plat en de leden? Die losten vanzelf in de lucht op dachten de brave ambtenaren. Zie je ze niet dan zijn ze er niet. En zo begon de Grote Sluiting. Overal in het land werden clubhuizen gesloten van motorclubs. Er verschenen in de media artikelen over club oorlogen die eraan zouden komen. Om het sluiten te rechtvaardigen werden de meest fantastische leugens over motorclubs en hun leden verzonnen. De media, sensatiegeil als ze zijn, deden om het hardst mee. Kranten, bladen, TV programma’s en internet sites werden gebruikt om aan de Nederlanders te verkopen dat motorrijders allemaal misdadigers waren en dat ze weg moesten. Er werd een propaganda machine gestart die rechtstreeks uit de oude Sovjet Unie gekomen leek te zijn. Als ergens motorrijders negatief in het nieuws kwamen, hetzij door een ongeval, een arrestatie, inval of wat dan ook, werd het gelijk breed uitgemeten. Clubs werden uiterst discriminerend “bendes” genoemd. Er werd zelfs de uiterst discriminerende Amerikaanse Outlaw Motor Gang afkorting (OMG) opgenomen als het over motorrijders ging. Om zo elke keer aan te kunnen geven dat het over “outlaws” ging. (motorrijdende mensen die zich, aldus de propagandisten, niet aan de wet hielden) En dat die heel gevaarlijk waren. Ja, intimiderend gedrag vertoonden ze. Doordat ze een leren vestje droegen met een clublogo er op. Werkelijk van alles werd verzonnen om te demoniseren. Nu weer een NRC huurling. Die krijgt van deze over het algemeen integere krant een hele pagina om motorclubs en No Surrender in het bijzonder, af te zeiken. Apart is dat in de live TV uitzending van Goedemorgen Nederland op 5 April deze door de staat betaalde propagandist zegt dat ze van gemeentes hebben gehoord dat motorclubs op bijvoorbeeld een industrie terrein een ruimte huren om te sleutelen maar dat dit de dekmantel is voor een clubhuis. En dat juist dat deel in de online versie bij uitzending gemist is weg geknipt.

Het is misschien wonderbaarlijk voor een door propaganda beïnvloede buitenstaander. Maar leden van motorclubs zijn gewone mensen. Met een familie, een baan, ze betalen ziektekosten verzekering en belasting.  Ze gaan op vakantie en doen wat alle mensen doen. Ze zitten niet alleen maar te zuipen en drugs te dealen of te gebruiken. De overgrote meerderheid wil niets anders dan gewoon een stukkie rijden, ergens een bakkie doen, praten over motoren en reisverhalen uitwisselen. En uiteraard, als er iets aan een motor stuk is, “sleutelen”. Om te repareren wat kapot is. De leden willen samen aan motoren werken, eindeloos praten over motoren, cc’s, ritten, vriendschappen, vakanties, motorfeesten, muziek, eten, drinken enzovoort. Motorclubs blijven gewoon bestaan. Overal waar motorrijders bij elkaar komen ontstaan vriendschappen. Of dat nu langs de weg is om te tanken of op dealerdagen, open huis, liefdadigheids evenementen, ritten voor kinderen, zieken of gewoon voor het plezier van het rijden, ze zullen altijd elkaar opzoeken. Wat die mensen bindt is de geest van vrijheid die ze in zich dragen. Het gevoel van wind langs je kop, een open weg, het geluid van je motor, het gevoel van “rijden”. Puur om het rijden zelf. Dat kun je als papiervervuiler bij een krant niet begrijpen. Als automobilist zul je het niet begrijpen. Als niet-rijder zul je nooit ervaren wat het is om de vrijheid letterlijk te voelen, in te ademen, te horen en te zien.  En als zuurpruim wil je helemaal niks van motorrijders weten. Dan lees je liever wat anderen over motorrijders schrijven of op TV zeggen. Dan hoef je je stoel niet uit en kun je het vormen van een eigen mening overslaan. En simpel de mening van een schrijver of spreker overnemen.

Ze worden onzichtbaar dus. Ze zijn er nog wel maar omdat ze nergens meer clubhuizen mogen hebben, zie je ze niet. Domme zet geweest he? Clubhuizen dicht, feesten afzeggen, vestjes uit. En toch gaan ze gewoon door. Vrijheid kun je niet wegjagen.

En oh ja. Effe voor die zuurzeiker van het NRC. 30% van de leiding van een club waren gearresteerd. Nu hebben 30 man de leiding bij die club. Dus 10 zijn gearresteerd. Op verdenking van…. iets. Club heeft ruim 400 leden in Nederland.
Ter vergelijking, voetbal supporters. Kosten de maatschappij jaarlijks 30 miljoen euro. Besteed aan  manuren van de politie, schade. Het bezoek van Feijenoord supporters aan Rome alleen kostte 3 miljoen euro. 32 gemeentes met een betaald voetbal club hebben de afgelopen 10 jaar 240 miljoen gereserveerd en uitgegeven aan hun clubs. Een supportershome is gesloten vandaag (7-4-2017) door een grote politie actie.

Motorrijders met een vest aan zouden ‘intimiderend’’ overkomen. Maar een groep schreeuwende, slopende, vechtende, plunderende, rammende voetbalsupporters zijn we de volgende dag alweer vergeten.
Zeg je dat je lid bent van een MC, kun je een baan vergeten. Maar ben je voor Ajax, Feijenoord, ADO of elke andere club, dan is er niets aan de hand.

Laat motorrijders lekker een clubhuis hebben. Laat ze hun vest dragen. Ze zullen nooit stoppen met motorrijden. En clubs zullen er altijd zijn. Geef ze lekker de ruimte, maak goede heldere duidelijke afspraken en laat ze genieten van hun levenswijze. Het zijn niet de rijders die crimineel zijn maar de witte boorden die proberen hun eigen falen te verstoppen.

 Ride!

Robert Hageman

reacties
 1. Harry schreef:

  nou ik rij ook motor en heb geen club nodig heb m,n eigen club

  Like

  • DutchBikers schreef:

   Je eigen club. Maar geen club nodig? Ehhhhh wij missen het punt Harry. 😉

   Like

   • Harry schreef:

    Hallo het punt dat is dat mensen soms geen club nodig hebben en ook personen die ergens bij wil horen is allemaal goed ik heb mijn eigen club ik rij zelf zeldzame chopper

    Like

 2. Remco schreef:

  “Verder werken we gewoon, hebben we een gezin, geen strafblad, zijn we hele normale mensen.”

  “Nooit beweerd dat we allemaal “brave papa’s” zijn maar we zijn zeker net zo gewoon als iedere andere Nederlander. ”

  Make up your mind!!!

  Als je ook maar een beetje in de MC wereld bekend bent weet je gewoon wel beter. Satudarah en No Surender zijn broeinesten van crimineel gedrag. Michel Boer is meerdere malen veroordeeld voor geweld pleging, afpersing en zit nu momenteel vast. Bjorn E zit vast in Zweden voor de smokkel van 40 kilo coke. Allemaal onschuldig zeker? Je kan typen wat je wil maar de feiten liggen er gewoon. Geen verdacht makingen maar gewoon veroordelingen na gedegen onderzoek in binnen en buitenland.

  Dat kennis rapport is gebaseerd op nederlands politie onderzoek. Niks geen USA of iets dergelijks.
  Dat weet je zelf waarschijnlijk ook wel maar sluit jij je ogen liever.
  Ik ben niet vertroebeld door de media maar kijk naar de feiten.
  En reageer nu maar weer met dat ik de boel verdraai.
  Kijk naar de feiten!!!
  Niet alle mc leden zijn crimineel. Maar ga niet voordoen alsof jullie op vrijdagavond in een clubhuis hand in hand kerk liederen zingen terwijl de president en de vice koekjes uit de oven halen.

  Like

  • DutchBikers schreef:

   Remco, Hier nog wat feiten En…het moet niet zwart-wit zijn. Of kerkliederen zingen en koekjes eten of misdadiger zijn. Overal zijn misdadigers (zelfs in de kerk). We stoppen deze discussie op deze plek.

   De afgelopen 2,5 jaar zijn er 108 leden van motorclubs veroordeeld. Dat schrijft minister Van der Steur aan de Tweede Kamer. Van die 108 veroordeelde bikers zijn er 88 in de cel beland. 20 kwamen er vanaf met een boete of werkstraf.

   DEN BOSCH – In de afgelopen 3 jaar zijn er 497 politieagenten ontslagen na onderzoek van bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de politie. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Zes opvallende zaken vonden plaats in Brabant.

   Ieder zijn mening, respect voor de jouwe.

   Like

 3. Bernard schreef:

  Als henk kuipers in een intervieuw verklaard dat een rijbewijs geen vereiste is om lid te worden van no surrender, vraag ik me af wat de motivatie is van een persoon om lid van deze club te worden. En hier met droge ogen beweren dat een ieder met een stukje kritiek, gehersenspoeld is door de pers is een dooddoener. Ik vond het stukje van Remco hierboven een verademing, goed geschreven en goed gemotiveerd. Je antwoord op Remco’s stukje raakt kant noch wal, hij schrijft nergens dat jullie allemaal criminelen zijn, toch meen je dat eruit op te kunnen maken.Laten we eerlijk zijn, vooral satudarah en no surrender komen wel heel veel in het nieuws met criminele activiteiten, en zij zijn het die het voor een heleboel motorrijders bederven. Ook voor mc’s. Ik lees zelden of weinig over clubs als de demons, de roques, de veterens, de animals enzovoorts. Neemt niet weg dat zij ook veel last ondervinden van de politieke- en media hetze.
  Ook ik zal vogens jou gehersenspoeld zijn. En dat mag je mening zijn. Maar mijn mening is, dat je de objectiviteit uit het oog verloren bent. Lets agree to disagree.

  Like

 4. Kasper de groot schreef:

  Dat stukje over voetbalsupporters is wel een beetje misplaatst gezien wat er nu gebeurt bij FCTwente,vakp, Satudarah, Saudarah. Waarom heeft Saudarah bij elk chapter een ander logo trouwens, niet echt een eenheid. (Eenheid, militaire verleden waar mc’s zo prat op gaan)

  Like

  • DutchBikers schreef:

   Deze ene keer. Dat er iemand van een motorclub aan de deur staat. Breed uitgemeten en juis dat haal je er ui. En dat van die logos koet je aan satudarah/satudarah vragen.( twee verschiilende clubs dus)

   Like

   • Kasper de groot schreef:

    Elk chapter van Saudarah heeft een ander logo, Satudarah heeft weinig met die vraag te maken. Waarom ik Saudarah erbij haal, is omdat deze club ook de omg liep uit te hangen bij vak p.
    Dat motorclubs de harde kern van voetbalclubs gebruiken voor klusjes en leden ronselen is al jaren bekend trouwens dus geen incident dit. (Als je ee media en politie mag geloven)

    Like

 5. Dave Oele schreef:

  Goed stuk.

  Alleen een kleine nuance in je verhaal, voetbal supporters worden al jaren op de korrel genomen. Ik 27 jaar supporter van de mooiste en grootste club van Nederland. Voor ons geldt een “tweede wetboek van strafrecht”.

  Beschuldig van dingen die nog moeten gebeuren, opgepakt worden voor niks, terug naar huis gestuurd worden, “Rome” waar iets heel anders is gebeurd dan iedereen denkt, ect ect.

  Wij zijn de enige groepering waar politieke partijen de mond vol van hebben, van alles willen doen om…om wat? Tegen te gaan. Nutteloze oneliners er doorheen gooien, stadionverboden, meldplicht, scan hier, scan daar.

  Kan nog wel ff doorgaan. Snap jou verhaal heel goed, we kunnen elkaar de hand schudden!

  Like

 6. Peter schreef:

  Hij heeft lang in de mc wereld gelopen dus nooit verder geschopt dus kijken en door kletsen hoe noem je zo iets? Hier moet je burgemeester of minister zijn dan mag alles!
  Maar een MC is gelijk crimineel te zielig voor woorden!

  Like

 7. Jeroen schreef:

  Eeh de kreet OMG hebben ze ook wel een beetje aan zichzelf te danken , heb lang in de mc wereld gelopen , en van bijna elke mc wel eens een member horen roepen dat ze een OMG zijn , moest ook wel lachen dat de sheep daar tegenin gingen met advocaat en alles om van die lijst te worden gehaald, kon me nog wel een paar leden herinneren die trots riepen dat ze een OMG zijn

  Like

 8. Pieter schreef:

  Wat een hoop onzin. Dit verhaal doet voorkomen dat alle motorrijders vogelvrij zijn.dat is niet het geval. We moeten ook onder ogen zien dat Mc’s bastions van de criminaliteit zijn. Laten we dat niet vergeten ondanks het charme offensief van de Mc’s. Het is niet een normale motorrijder die in een clubhuis wapens heeft liggen.
  Oh ja, ik rij al motor vanaf mijn achttiende dus geen buitenstaander die ook een mening heeft

  Like

  • DutchBikers schreef:

   Gepakt door de propaganda begrijpen we.

   Like

   • Remco schreef:

    Als iemand u een weerwoord geeft dan is diegene gelijk gepakt door de propaganda?
    Doe toch aub niet alsof het allemaal niet waar is. Als je in het verleden hier in Tilburg in een kroeg naar het toilet kwam moest je wachten tot 3 man van Satudarah hun neus vol hadden zitten. Stond er een prospect bij de deur je tegen te houden. En als je er iets van zei sloegen ze je je gezicht kapot. Nee ontken het maar en begin een leuk charme offensief en breng wat kerstpakketten rond. Hoog tijd op een verbod op criminele motorclubs. Draag jij zo’n vest dan weet je gewoon waar je mee bezig bent. Ga niet lopen lullen dat je er bij bent voor de leuke motorritten en het gezellig zitten in een tochtige loods op een sneu industrie terrein. Je draait mee met een crimineel systeem die onder de aandacht ligt van justitie. Niet janken.

    Like

    • DutchBikers schreef:

     Weerwoord, prima. Maar weet waar je over praat en neem niet 1 kroeg of gebeurtenis als meetlat voor 700 000 motorrijders in Nederland. Ik draag ook een club vest, sommige redactieleden dragen colours, sommigen niet. Gaat prima samen. Voor een paar foute mensen kun je niet alle rijders verantwoordelijk stellen. Verder werken we gewoon, hebben we een gezin, geen strafblad, zijn we hele normale mensen.

     Like

     • Remco schreef:

      Die 700.000 motorrijders zitten niet allemaal bij een MC. Om die als meetlaat te gebruiken zou onzin zijn. U claimt nu dat jullie allemaal een gezin hebben, geen strafblad en verder hele normale mensen zijn.
      Dus een kennis rapport van de politie waarin staat dat 80% van de leden van motorclubs een strafblad heeft is een leugen? 30% is een veelpleger met meer dan 10 veroordelingen om zijn naam heeft staan?
      Of schuift u dat onder de tafel als zijnde “propaganda?” Klaas Otto zit vast vanwege zweetvoeten zeker?

      Begrijp me aub niet verkeerd. Ook ik vind dat politie en justitie bezig zijn met een hetze.
      Maar ga niet lopen beweren dat jullie allemaal brave papa’s zijn die in het weekend de motor pakken om lekker te rijden.

      Er heerst een strenge hiërarchie en onder bijna militaire structuur voer je de taken uit.
      Een groot gedeelte van de macht komt voort uit groepsdruk. De rest doet het ook en je doet wel mee. Ga je bij zo’n motorclubs zoals Satudarah of No Surender dan of ben je dom als een koe of je doet het om je criminele activiteiten uit te breiden.
      En weet je, van mij mag je dat lekker doen. Ga maar lekker je plantage opbouwen en oogsten. Of verkoop wapens of weet ik veel wat. Maar de MC’s zoals No Surender zijn zelf dom bezig geweest.
      Te snel te groot willen worden. Allemaal tuig binnen laten en iedereen was welkom. Nu de rotzooi lid is tranen met tuiten huilen omdat justitie achter ze aan zit.

      15 jaar terug op motorfeesten had je dit gezeik niet.
      Dan stonden er 10 leden van de Hells Angels aan de bar en vroeg je vriendelijk of je er even langs mocht om wat te bestellen en ze gingen netjes aan de kant voor je.
      Of bij grote drukte deden zij de bestelling voor je en gaven het dienblad met bier aan je. En als dank gaf je dan een glas bier aan die gene.
      Ooit eens in Oostenrijk stond in op een camping tijdens een feestje. Naast mij een Angel die ik had geholpen met zijn motor. Had een kapotte belt en die hebben we samen vervangen. Het hele weekend lopen zuipen met die kerel. Niks verkeerd en geen gezeur.
      Een boom van een vent maar met een hart van goud.
      Was geen gezeur en justitie hoorde je niet.

      Te groot en te snel gegroeid is het allemaal. Het is gewoon allemaal groeipijn.

      Like

      • DutchBikers schreef:

       U claimt nu dat we dus allemaal criminelen zijn, allemaal een strafblad hebben. Dat kennis rapport is gebaseerd op cijfers uit de negentiger jaren en cijfers uit Duitsland en USA, inderdaad, een opgeklopt nonsens rapport. 30% veelpleger, kom op zeg! Nooit beweerd dat we allemaal “brave papa’s” zijn maar we zijn zeker net zo gewoon als iedere andere Nederlander. Niemand gaat bij een motorclub om misdaden te plegen. Over generaliseren gesproken zeg.En die strenge hiërarchie? Nog nooit iets van gemerkt. Taken uitvoeren? Wat voor “taken? Motorrijden, praten, biertje drinken, opruimen? En groepsdruk? Een prachtig vooroordeel in je betoog: “Ga je bij zo’n motorclubs zoals Satudarah of No Surrender dan of ben je dom als een koe of je doet het om je criminele activiteiten uit te breiden.” Je bent inderdaad, door media gewauwel aardig bevooroordeeld. Je weet totaal niet hoe het er in de werkelijkheid aan toe gaat. Vanaf de zijlijn heb je vroeger eens iemand van een MC ontmoet en dat was kennelijk voor jou onvergetelijk. Want “vroeger” was alles beter? Ga zelf eens een paar keer op bezoek bij zo’n club. Oordeel uit eigen ervaring en niet op basis van wat je gelezen hebt.

       Like

      • Kasper de groot schreef:

       https://link.springer.com/article/10.1007/s12117-017-9303-x

       Dit volgens mij onafhankelijk onderzoek is niet heel voordelig voor mensen die de strijd tegen de ‘anti biker/mc propaganda’ aangaan.
       Best interesant om te lezen en wil het hier graag delen. U mag er allemaal van vinden wat u wilt.

       Like