Stoere echt ‘ mannelijke’ bikers en mooie sexy willige vrouwen. Snelle brullende motoren, spanning, handel, intriges. Wapens en drugs in elke hoeveelheid. Virtuele onkwetsbaarheid. Bakken geld en steeds terugkerende vrienden en broederschap om je overal in die spannende wereld te beschermen. We nemen de TV serie Laffing Devils van Discovery Channel of ‘Sons of Anarchy’ (S.O.A.) even als voorbeeld. Wat een leven lijkt dat te zijn in zo’n club. Wat een romantiek, kicks en spanning. Dat wil iedereen toch? Maar je kunt er niet bij. Het is TV. Toch wil je zo zijn. Je wil iets van die rebelsheid uitdragen. Jij hebt geen motor en je zult dat leven nooit leiden. Maar toch… ergens binnenin je zit iets dat opstandig, rebels wil zijn. Iets om je ego op te peppen. Dussss… koop je je eerste TV serie T-shirt. En dan ook nog een hoodie en een leren vest met de ‘colors’ van je TV helden erop. Je trekt het aan, gaat voor de spiegel staan en jij ziet daar die ‘toughguy’, die avonturier staan. In ieder van ons zit wel een stukkie dat ontevreden is met het huidige bestaan. Een stem die onhoorbaar is voor 99% van de mensen. Maar je voelt je een rebel, een ‘Outlaw’.  Op straat, als je een parkeerwachter ziet, steek je achter zijn rug je middelvinger op. En als je een politieagent voorbij ziet rijden zie jij de cops. Die jou zoeken.  Je denkwijze is geweldig voor de portemonnee van de makers van de serie. Je kocht immers supportware van de clubs uit een TV serie. Maar in werkelijkheid ben je gewoon iemand die voldoet aan door commerciële massa manipulators (Marketing deskundigen, trendzoekers)  bedacht en voorspelbaar gedrag. Iedereen wil de stoere held zijn. En daar is over nagedacht. Want….

Er waren al veel van deze ‘helden’. Levende echte mensen. Liefhebbers van motorrijden, bikers Motorcycle Clubs. Ze waren er al voordat de serie begon. In die wereld ben je herkenbaar als lid door de driedelige rugpatch en de twee letters M en C. Samengevoegd tot MC staan ze voor de eerste letters van de woorden Motorcycle en Club. MC dus. Om

bij zo’n MC te horen heb je dus een motor nodig. En een motorrijbewijs. En de rebel moet tussen je oren en in je hart wonen. Niet parttime maar full time. 1% van de motorrijdende mensen begrijpt dit. Ze horen de stem en luisteren er naar. Af en toe lees je erover in de kranten of zie je een MC lid afgevoerd worden door de politie. Net als op TV in de series. Want de rebellen (die je in alle delen van de maatschappij hebt) worden juist door hun levenswijze extra opvallend als het MC leden zijn. Maar ze blijven stoer. Het lijkt soms net echt Laffing Devils of Sons of Anarchy bij die mannen met dat MC op hun rug. Uiteraard een omgekeerde denkwijze want die series zijn gebaseerd op het leven binnen echte clubs.

Dus om mee te kunnen doen, beginnen in deze tijd regelmatig mensen uit de 99% die niets begrijpen van de echte motorrijdende rebellen een eigen clubje. Kop kaalgeschoren, stoppelbaard, eigen stoer logootje met MC op je rug, een motor onder je reet en hoppaaaa “Bro”. Je hoort erbij. Dat was niet zo moeilijk toch? Gewoon kopen! En je bent stoer. Je hebt ervoor betaald! Daar ben je dan. In de bus, tram, trein of op je Vespaatje ga je, selfies makend door de wereld. Je vind nog een paar mensen die ook zo’n jassie van je willen kopen en zo verdien je nog aan je SAMCRO complex ook. Voordat je het weet heb je een club.

Wat?? Een club?  Dan is er een baas nodig. Je zoekt er een spannende naam voor. Founder? State President? Leader? President? Je hebt geen clubhuis. Dus jat je, nadat je op Wikipedia hebt opgezocht wat het betekent, de gerespecteerde term “Nomad”. En laat die op je jassie naaien. Onder je zelfverzonnen titel van State President. En de naam van je club is natuurlijk ook stoer. En je vrienden krijgen ook een titel. Ambassador, treasurer, enforcer, ass-kicker, jij bedenkt wel iets stoers. Je gestolen stoerheid valt op voor de buitenwereld. Je vind dat je overal mag lopen met je gestolen stoerheid. Je hebt er tenslotte voor betaald en wie doet je wat? Iedereen doet het toch? Je denkt dat je als 99%’ertje tussen de 1% grote mannen mag staan. Omdat je ook MC op je rug hebt geplakt. En inderdaad, het is volledig jouw recht om rond te lopen met gekochte colours. Om de stoerheid van de echte MC’ers te kopiëren en er net zo uit te zien. Niks motor. Met de bus kom je er ook. Of op je Vespaatje. Jij draagt wat jij wilt en vandaag draag je je zelfbetaalde bikerpak.

Je bent dan niet wat je uit wil stralen. En de echte mensen zien dat. Maar jij bent verblind door het rebel willen zijn. Je bent letterlijk zo ruig als een kokosmat. In werkelijkheid een voetveegje maar van buiten stoer, stoppels en gebruind. Beter lijkt het ons dat je eens je ballen oppoetst en binnenstapt bij een bestaande Motorcycle Club. Dat je gewoon eens gaat kijken of die wereld wel jouw wereld is. En of je daar je vrienden zult vinden of op kantoor of in het buurthuis

Het wordt tijd dat de bestaande clubs in de stilte waarin ze dat altijd gedaan hebben, gaan optreden tegen deze dieven van onze erfenis. Het wordt tijd dat er weer een overleg raad komt. Het MC rijden devalueert en er zijn mensen nodig die deze devaluatie stoppen. Zowel de club demonisering die door de staats propagandisten in gang is gezet om bikers als criminelen neer te zetten als de devaluatie van het biker zijn door allerlei vreemde individuen. Mensen die, bij wijze van spreken, wel de hemel in willen maar dan geen God willen erkennen daarvoor. (ja ja aparte vergelijking maar hey, inspiratie was de schuldige)

Wij vinden dat het tijd is om de wildgroei te stoppen. Siderockers moeten weer waard zijn wat erop staat, titel- en backpatches moeten verdiend zijn. Een president moet niet aangewezen zijn omdat hij de oprichter is maar omdat hij de beste man voor die plek is. En de letters MC zijn geen goedkoop stickertje dat je stoer maakt maar kleine traditionele patches waar je voor moet werken, soms jarenlang.

We moeten onze 1% kracht niet verloren laten gaan. We zijn uniek en gehard. Onze ogen zagen wat weinigen konden zien. Ons woord staat voor wat we het zelf waard maken. Onze daden spreken over vrijheid, eindeloze wegen, zon, wind, leven! Bikers banen paden, zodat anderen kunnen gaan waar bikers geweest zijn. We moeten ons niet laten na-apen door mensen die willen zijn wie wij bij onze geboorte al waren. Maar die eenvoudig de ballen niet hebben om zich bij een motorclub aan te sluiten.

Goede raad is duur. Altijd geweest. Voor een goede raad zullen concessies gedaan moeten worden. Geven en nemen. Het kon jarenlang. Het moet dus nog jarenlang kunnen. Blijven de Motorcycle Clubs afwachten? Wij hopen dat verschillen van tafel gaan, oude zaken vergeten worden en dat het algemene belang van de oudste nog bestaande vorm van vrijheid, de Motor Club, niet verdwijnt.

Verwissel paardekracht nooit met wilskracht…

Robert Hageman

reacties
 1. bounty schreef:

  met alle respect!!! de tijd dat iedereen bij de motorclub en motor rijbewijs had is wel en beetje voorbij !! bij hoe veel clubs zie je wel niet tegenwoordig supporters met hesjes veel van hun hebben geen eens en motor rijbewijs en rijden zo lelijke 3 wiel ding of komen gewoon met de auto !!!!!

  Like

 2. Jelle Dijkstra schreef:

  Geweldig stuk weer! Heerlijk hoe je de fantasiewereld van de onwetenden beschrijft.

  De ongelijke strijd tegen een onwettig handelende overheid tegen motorclubd wordt ook door de politieke partij Rechtdoor gevoerd. Naast de structurele diverse actuele tweets en posts worden na de vakantieperiode enkele grotere projecten opgepakt.

  Voor alle wannebees die denken even via internet voor een paar centen de colors van een bestaande MC te kopen en te dragen, doe het niet! Het dragen van onverdiende colors van een MC waar je nooit geweest bent schaadt de gezondheid!

  Like

 3. Herrie schreef:

  Vraag 1:
  Waarom vinden mensen (kijkers) het zo boeiend?
  Vraag 2:
  Schijt aan… hebbn, is dat geen algemene wens?
  (‘Ze’ naaien je toch! Dus waarom niet anarchistisch zijn?)
  M.b.t. S.O.A. De schrijver/bedenker heeft diepgaand onderzoek gedaan, getracht een verhaal te verwerken dat commercieel ‘haalbaar’ was en er na 4 geplande seizoenen op voortgegaan.
  Dat het ‘klootjesvolk’ het niet snapt, de shit die in usa clubs ontstaat,vertaald naar elke motorrijder met slechts de ‘looks’ van crimmineel individu, c.q. Lid van….
  Ondanks dat ik het eens ben over stigmatisering, vind ik dat met S.O.A. De problemen wel (gechargeerd) van clubs in de VS duidelijk in beeld warden gebracht.

  Like

 4. Mieske schreef:

  Je club, patch of kleuren beschermen/verdedigen kan ik begrijpen, maar de rest is bs. Er zijn ook clubs die met opzet provoceren en de “regels” binnen de mc wereld opzettelijk aan hun laars lappen zoals de bv blue knights, Osmanen germania,LEMC Marshalls en Lex Legio MC, black jackets en nog een paar. Daar word weinig over gerept of tegenop getreden. Nee dan gaat men zich ruig profileren tegenover mensen die niet eens weten van hoe of wat binnen de motorwereld, maar die gewoon fan zijn van een serie zoals soa of de devils. Alsof die soa’s of devils problemen maken en verantwoordelijk zijn voor alle negatieve media aandacht omtrent bikers. Alsof we alle tegenwerking die bikers ondervinden zoals sluiten van clubhuizen, horeca verboden en het verbieden van evenementen en meetings aan die fanboys hebben te danken.

  Al koop je een mooie cowboyhoed en laarzen…. zelfs al koop je er een koe bij, dat maakt je nog geen cowboy.

  Like

  • DutchBikers schreef:

   Blue Knights, LEMC Marshalls, Lex Legio zijn MC’s van de politie, die zich ‘verkopen’als MC. Osmanen Germania is een club van boksers, geen motorrijders. En Black Jackets is een van oorsprong Duitse vriendenclub. En ruig profileren? Nog niet gezien hoor. Je bent niet op de hoogte. Maar je hebt een mening. En uiteraard mag dat. Je zou voor je praat je wat beter moeten inlezen denken wij.

   Like

 5. Dirk marijt schreef:

  Mooi verwoord

  Like

 6. Wakers IJmuiden schreef:

  Beste Kasper,

  Wij zijn geen MC, we zien onszelf niet als elite en wat weet jij in godsnaam over onze loyaliteit?

  Dan
  Wakers IJmuiden

  Like

 7. Fred schreef:

  Ik ben geen 1%er en ook geen 99%er maar gewoon een klassiek harley owner met een kleine 40 jaar rij en sleutel/revisie ervaring. Heb 22 motoren versleten en laatste 10 jaar HD. En natuurlijk heb ik het harleylogo op mn rug. Want mijn 2 harleys heb ik verdiend met keihard werken. Maar ik ben niet bij een club noch bij een MC aangesloten. Maar ik snap de issue wel volledig. Ik heb mn eigen cluppie met mn 2 jeugdige zonen waarmee ik regelmatig op het EVO-zijspan toer en motorkampjes houd in NL en buitenland. En in mn uppie rij ik een 66 early shovel. Gewoon rijden en genieten, meer niet, meer wil ik niet. Dus dat ff ter achtergrond info.

  Zelfs ik als niet MCer wordt ziek en kostberoerd van al die tegenwoordige wanabees met hun nepharleys en hun bijmekaar gefröbelde nepoutfitjes. En hun veel te grote zonnebrillen op hun zogenaamde gevaarlijke nepkoppen. De een nog cooler dan de ander. Oeh men, look at me, so dangerous. Dan denk ik flikker op goedkope droplul, hoe lang rij jou nou helemaal?! Zeker sinds je penopauze en als die voorbij is gaat je bike zeker op marktplaats. Sta ik op gegeven moment met mn early shovel ergens aan de kant n sigaartje te stoken, krijg ik de vraag van 2 vet coole gasten (hooguit net in de 30) gehuld in wreed leer de vraag toegeworpen “hey man, is dat een dikke Fatboy?”
  Jeeeeezz man!!! rot op met je achterlijke interessant uit de hoek kom vraag. Verdiep je eerst in de HD-story voor je je eigenwijze bek opentrekt. Ik zag laatst zelfs eentje met een batwing op z’n Yammaha cruiser. Hoe gekker moet t nog worden in dit na-apies-land ?

  Dus zowel als motorrijder als vakidioot snap ik het bezwaar waar de MC’s mee kampen wel degelijk: plagiaat, bedrog en hielenlikkers is wat de klok slaat. Maar wat ik dan niet snap van de MC’s (ik ben technisch ontwerper in dagelijks leven) dat jullie je eigen ontwerpen (colors) niet gewoon rechtsgeldig beschermen met een modelrecht. Iedere bedenker/ontwerper van een creatieve uiting is automatisch eigenaar van dat ontwerp volgens het auteursrecht. Dus heb jij een unieke color bedacht, dan ben jij als enige sowieso al rechthebbende. Net als een fotograaf of een kunstenaar of een engineer zoals ik. Van onze creaties afblijven met je kromme poten!!! Je kan dat recht verder versterken met en modelrecht. Misschien hebben jullie dit zelf ook al eens bedacht, maar dacht, gooi het toch ff op tafel. Het is maar een tip, miss je voordeel mee doen.

  Veilige en prettige motorkilometers gewenst!

  Geliked door 1 persoon

  • DutchBikers schreef:

   Mooi verhaal Fred, bedankt! De clublogos zijn wel vastgelegd, hebben copyright. Maar hoe ga je snel en effectief een naaistudio in kuala lumpur of in tajikistan in de bergen aanpakken. Of ergens in China in een onbekende stad of streek. Het gaat daar om mensen die niks hebben aan onze regels en wetten, ze doen waar ze aan kunnen verdienen. En de mensen die het kopen en dan met colours lopen. Je gaat ook niet in een politie uniform lopen omdat je dat kan kopen. In ieder geval dank voor je verhaal. Blijf rijden zoals je al doet.

   Like

 8. Kasper de groot schreef:

  Kan het ook als een compliment zien, iemand die zo jaloers is op de levensstijl en looks, dat hij/zij dit probeert over te nemen.

  Nu moet ik wel zeggen dat er inderdaad behoorlijk wat zogenaamde mc’s ontstaan en verdwijnen, alcatraz wanted, redline, trailer trash, hells angels in haarlem, IJmuiden ernaast hells angels, wakers, ten, en een voormalig no surrender lid naar trailer trash prospect naar mongols naar immortal mc. Zie weleens baca en satudarah ook nog, heemskerk/heerhugowaard bandidos en satudarah en Immortal.
  En dat in 10vierkante kilometer zoiets
  Leuk als je daar lid van wilt zijn ofzo, alleen het loyale en elite is ver te zoeken.

  Like

  • DutchBikers schreef:

   Nu zouden we trailer trash, hells angels, wakers, baca, bandidos en satudarah geen ‘zogenaamde mc’s’ noemen. Maar dat er heel wat verschuivingen en verhuizingen zijn, dat zien we inderdaad ook. Toen de raad nog bestond werden bad standings gedeeld. En BS werd niet gegeven om te laten zien dat je de macht had over mensen en dat je de baas was. Je moest het wel echt bont gemaakt hebben wilde je BS krijgen. Daarom werd BS vroegâh… serieus genomen. En kon je, als je weg was bij een club, niet zo makkelijk bij de volgende binnenstappen. Eerst werd je ‘CV” gelicht en als je BS had, kwam je niet binnen. Was je fout bij de ene club dan was je bij alle clubs fout. In deze tijd kan iemand met BS overal binnenlopen. De beginnelingen vinden het wel stoer om een ex MC lid binnen te halen en checken meestal niets over de reden waarom hij er binnenstapt of de reden waarom hij bij de vorige club weg is. Clubhoppers zat helaas. Dat clubhoppen is een groot deel van de devaluatie waar we over schreven.

   Like

  • Tjeerd schreef:

   Je hebt de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt!!!!!

   Like

   • Kasper de Groot schreef:

    Ja goed onderbouwd ook enzo Tjeerd.

    @Dutchbikers, dank voor reactie en goed artikel trouwens.

    Like

 9. Daniel schreef:

  Maar wat ik me afvraag,
  Wat is het probleem dat er meer MC komen?
  Zijn de gevestigde MC bang dat ze niet meer gaan opvallen?
  Een raad van 7 (die trouwens niet gekozen is door alle rondrijdende Bikers of motards ) gaat beslissen wat andere motorrijders moeten doen en laten?

  Wil iemand een eigen logo met alles erop en eraan maken … so watt.

  Wil iemand andere Brô noemen in hun clubje …. so watt.

  Ik heb met niemand een probleem, niet met een gevestigde MC en niet met nieuwe of nog bij te komen MC
  Zolang ze niet elkaars logos dragen.

  Is allemaal toch niet zo moeilijk.

  Like

  • DutchBikers schreef:

   Wij zijn geen spreekbuis van welke club(s) dan ook. We plaatsen slechts onze eigen opinie hier. Misschien is er iemand die je vragen kan beantwoorden. Wel maken we uit je commentaar op dat je nog het e.e.a. kunt leren over motorclubs en de onderlinge verhoudingen.

   Like

  • Tjeerd schreef:

   Mcs hebben helemaal niet de behoefte om op te vallen!!!
   Een eigen logo op je jasje prima zolang het geen mc colors zijn!! Maar dat gaat er bij jou blijkbaar niet in je weet niet eens wat colors inhouden die verdien je daar moet je je best voor doen,maar waarom zou je je verdiepen in de regels van een mc
   Gewoon iets verzinnen (of via internet net bestellen) is toch veel makkelijker?
   Je hebt met niemand een probleem,maar je mening slaat nergens op!
   En als je nou zo nodig een clubje met wat motor vrienden wil oprichten, ga dan eerst eens langs bij een mc om wat info te krijgen of je voor te laten lichten
   Je zal gewoon netjes te woord worden gestaan
   Wij hebben hier een naam voor wij noemen dit RESPECT

   Like

   • Daniel schreef:

    Tjonge tjonge toch…..
    In rij al 36 jaar met de moto en jij komt mij vertellen wat respect inhoud?

    En jonge gastjes die nog op schoenen pissen en bij een MC zitten waar en hoe zouden die het verdient hebben?
    Dat de MCs maar eerst eens grote kuis houden tussen hun leden.

    En begin meer en meer te begrijpen waarom er in Nederland zo opgetreden wordt tegen de MCs, in België hebben we dat zo niet, maar hier doen de MCs niet zo uit de hoogte in het motowereldje.

    Like

 10. hailbaal schreef:

  Een normaal leren hesje met wat spreuken er op is niks mis mee. Jezelf voordoen als een SOA lid (haha) wel. Ik zit ook niet bij een MC, draag wel een leren hesje. Geen 1% of MC patches (op een kleine support patch na die ergens onderin zit, ondertussen volledig verkleurd vanwege het rijden door de zon, regen en sneeuw). Doen alsof je iets bent dat je niet bent, dat kan niet in mijn boekje.
  Zelfs als je een club opricht, doe gewoon normaal. Het staat iedereen vrij om een club op te richten. Je maakt dan een logo uit 1 deel en naait die op je hesje als je zo nodig een club wilt hebben. Van dat soort clubs zijn er zat in ons land. Een MC worden kan ook, maar meestal kom je dan al uit het MC circuit als je daar aan gaat beginnen (tenminste, ik mag het hopen). Het leven draait niet om de stoere biker uit te hangen. Er zijn veel belangrijkere dingen. Vrienden, familie, bier, feesten, rijden en nog veel meer dingen, die veel belangrijker zijn. Als je je vrienden en familie kan combineren met bier, feesten en motorrijden met je club patches, is dat alleen maar mooier. Iedereen krijgt respect totdat ik door heb dat iemand het niet verdient. Dan maakt het ook niet uit of je president bent, prospect of de paus.

  Geliked door 1 persoon