Weet je, dit was ooit een geweldig land. Vol enthousiasme, ondernemerslust, plezier, moraal. Ik begrijp niet wat er verkeerd gegaan is.

Iedereen is doodsbang voor bikers gemaakt. Dat is te merken. Bikers kunnen niet eens meer op een terras zitten of gewoon rondlopen in de binnenstad. Ze denken gelijk dat we ze gaan afpersen of beroven of zo. Ze zijn doodsbang gemaakt voor bikers.

Maar als je erover nadenkt, zijn ze niet eens zo bang voor ons. Ze zijn bang voor wat bikers vertegenwoordigen voor ze. Bikers zijn niet alleen mensen die met een clubvest aan, rijdend op een motor door het leven gaan. Als ze naar bikers kijken, zien ze vrijheid. En vrijheid, daar is niks mis mee denk jij? Daar gaat het toch om? Vrij zijn?

Kijk, daar gaat het inderdaad om. Vrijheid. Maar over vrijheid praten of zelf vrijheid zijn, dat zijn twee verschillende zaken. Wat ik bedoel is dat het bijna onmogelijk is om vrij te zijn als er voor je ziel, je leven en je bestaan betaald is door de maatschappij.

Maar pas op. Vertel nooit iemand dat hij niet vrij is, dat hij geen vrijheid heeft. Want dan gaan ze zich ineens heel druk om je maken. Ze gaan schieten en propaganda tegen je maken en je rechten wegnemen om zo te bewijzen dat zij wèl vrij zijn. Natuurlijk, ze gaan met je praten en weer met je praten. Over persoonlijke vrijheid. Maar als ze een vrij persoon zien, worden ze doodsbang. En die doodsangst beste vriend, laat ze niet weg rennen.

Die aangekweekte, door propaganda ontwikkelde angst maakt ze gevaarlijk.

Levensgevaarlijk….

Je kunt hopen dat er verandering komt. Maar hopen heeft nog nooit iets tot stand gebracht. Hopen is thuis gaan zitten wachten, hopend dat ze aan jouw deur voorbijgaan. Dat een ander regelt en doet wat jij nodig hebt. Hopen is je kop op het hakblok leggen en hopen dat de beul niet met zijn bijl of zwaard zal slaan. Doen. Doen verandert zaken. Doen is actie.

 

Hou de glimmende kant boven!!
Robert Hageman.

reacties
 1. Mike schreef:

  Vrijheid is what you make of it. In dit land zijn we verplicht om als slaafjes van de overheid te werken, belasting te betalen, verzekeringen te betalen, nog m eer belasting en andere vele kosten. En daar moeten we weer heel hard voor werken. Bij mij niet anders. Voel me inderdaad regelmatig beroofd van mijn vrijheid, maar veel keuze heb ik niet. Echter: wat ik naast die verplichte tijd doe, laat ik mij door niets of niemand afnemen. Rijden, rijden met mij maatjes, elkaar helpen en steunen. Ben geen lid van een mc, maar heb wel respect voor wat ze doen. Ze doen in elk geval wat ze zelf willen. wel binnen bepaalde lijntjes, maar dat is nog steeds meer vrijheid dan we van de betuttelende overheid ooit zullen krijgen. Ik weet niet of ik clubmateriaal zou zijn, maar iedereen moet doen waar hij/zij gelukkig van wordt. Voor mij doe ik voorlopig (!) wat ik moet doen en doe ik daarnaast zoveel mogelijk wat ik wil doen.

  Like

 2. Jeroen schreef:

  Haha pardon vrijheid ???
  Welke vrijheid heeft een “biker” dan??
  Ja degene die niet bij een club is , voor degene die wel bij een club zitten is de vrijheid beperkter dan voor de normale burger ,
  Haha ze roepen om het hardst dat ze vrijheid en broederschap ed hebben ,
  Maar ze krijgen van hun club extra regels en ze MOETEN dit en dat en zus en zo haha , en brothers ??? Brotherhood zit niet in een club , je gooit 20 mannen in 1 hok en ze zijn allemaal vrienden en brothers hahahahaha dream on , dat bestaat niet en hoe vaak word de ene brother door de andere niet verneukt binnen 1 club ???
  Haha stelletje kleuters met oversised driewielers zijn he
  Groet

  Like

  • Kasper de groot schreef:

   Onderbouw het eens? Op deze manier is het wat loos geroep.

   Like

  • MC schreef:

   Wat een grote bek heb jij zeg Jeroen
   Doe mij je adres maar even, dan kom ik graag namens onze mc uitleggen wat een mc inhoud
   Want dat je totaal geen idee hebt wat je op deze site loopt te bleren is overduidelijk
   Wij moeten niet zus en zo! Wij ,willen zus en zo!
   En Brotherhood is een waardevol iets maar dat ken jij waarschijnlijk niet
   Jij zal wel zo’n jongetje zijn die op school vaak is gepest en nu je mening ff anoniem moet laten horen
   Als jij een paar mc members tegen komt zal je vast je bek niet open durven te doen brave burger!
   Of ben je zo’n mannetje met een leren vest vol kreten en skulls die niet de ballen heeft voor een mc
   Ach Jeroentje ,je zal het waarschijnlijk toch nooit begrijpen een respectloos mannetje met veel bla bla
   Nou knul veel plezier op je motor stoer kijken en blijven zwaaien he!

   Like

 3. Rob schreef:

  Echt vrij ben je volgens mij als je juist geen lid bent van een club. Dan wordt je nergens toe verplicht. Verder moet iedereen doen en laten wat hij of zij wil, ook in clubverband, zonder dat een regering bepaald of dat mag of niet. Als een ander er maar geen last van heeft. Toch?

  Like

 4. Pedro del Parra schreef:

  Precies, doen! Elimineer die ´instant´ mc´s! Moe wordt je van die gasten dat zichzelf biker noemt en met de auto maar met mc-vest naar een treffen komen, daar een beetje breed lopen en boos kijken en nooit een hand opsteken als je ze al op de motor tegenkomt. Ze verkloten het voor echte bikers die dag in, dag uit op twee wielen op de weg zitten, weer of geen weer, treffens bezoeken om oude maten te begroeten en een biertje doen. Lamstralen die mislukt zijn in de maatschappij worden zo gemakkelijk toegelaten tot clubs omdat ze de clubkas kunnen spekken, niet meer en niet minder. Zo snel als dat ze binnenkomen worden ze ook weer in bad standing de club uitgewerkt. Gaat toch nergens meer over man.

  Geliked door 1 persoon

 5. Blue schreef:

  Perfecte analyse idd

  Like

 6. Macklin Bunuratah Haurissa schreef:

  6Feel 6Fucking 6Free,but are Not Devilfanaticz, just the Freedom We (bikerS) wanted!😎✊🏽👉🏾🗣🎙🎼💃🏽💶🏍🏍🏍🎸🤘🏽🌴🌴🌞🚸

  Like

 7. Harry schreef:

  vind je het gek heel nederland is bang voor alles

  Like

 8. Harry schreef:

  wie is markje

  Like

 9. Paul schreef:

  Bikers hebben zich, door explosief te groeien, flink in het vizier geplaatst.
  Daarnaast, alles wat gericht is op snel groter worden, boet in aan kwaliteit.

  Door ineens honderden ‘instant brothers’ uit een hoge hoed te trekken, ging de selectie achteruit.
  Dan heb je ineens veel beurze appels in je mandje. Dat trekt de aandacht.
  En in plaats van daarop te anticiperen, ging men vrolijk door nog meer ‘brothers’ ten tonele te toveren, nog vaker in het nieuws met wapenhandel, hennepkwekerijen, schietpartijtjes.
  Reuze stoer vonden die nieuwe brothers dat, schijnbaar. Ze wisten van geen ophouden.

  Elke old school motorrijder kan je vertellen: geef de overheid geen stok om mee te slaan, blijf onder de radar en leef in vrijheid.
  De instant ‘brothers’ hebben massaal in hun eigen nest staan urineren.
  En dat van anderen.

  Misschien eens om de tafel gaan zitten om dit probleem op te lossen?
  De oplossing kan alleen van binnenuit komen. Wijzen naar een ander gaat de situatie niet verbeteren.

  Geliked door 1 persoon

  • ikke schreef:

   perfecte analyse!!

   Like

  • Knucklehead schreef:

   De laatste jaren zijn er in NL nogal wat mondiaal actieve MC’s bijgekomen en die willen snel groeien. De veelal wat jongere ‘instant brothers’ (mooi gezegd Paul) zijn hier een gevolg van. Een kwaliteitsoordeel wil ik niet vellen maar het valt wel op dat deze ‘lichting’ graag TV kijkt en wellicht wat veel praat…

   Geliked door 1 persoon

 10. Henk schreef:

  De enige angtshaas is dat zieke mannetje Markje, waarschijnlijk een fout vriendje gehad met leren pakje aan, vandaar die angst makerij. En nu maar afgeven zonder redenen, op alles wat Biker is!

  Like