Destroy By Fire or Knife!

Geplaatst: 20 mei 2018 in Regels en Respect, Roadkill, WTF!
Tags:, , , , , , , , , ,

Als een motorclub wordt opgeheven.

Een club kan besluiten zich op te heffen. Daarvoor kunnen vele redenen zijn. Bijvoorbeeld doordat de leden te oud zijn geworden of doordat er geen leden meer zijn. Een motorclub kan ook opgaan in een andere motorclub. En ‘over gepatchd’ worden. Vooral in de vijftiger en zestiger jaren, toen vooral in Amerika veel lokale clubs zich verenigden in grotere regionale en landelijke clubs, verdwenen veel lokale clubs daardoor en daarmee tegelijk de colours. Ook kan het zijn dat een club wordt opgeheven door interne problemen. Of er is een schandaal ontstaan binnen de club dat dusdanig onoverkomelijk is dat de club (of een aantal chapters) opgeheven wordt. Kortweg, de clubnaam is besmet en kan in ieder geval onder de “oude” naam niet meer voortbestaan.

Op zulke momenten moeten de cuts/colours van deze opgeheven clubs vernietigd worden. In de ongeschreven regels van motorclubs is zeer helder en duidelijk aangegeven hoe dat moet gebeuren. De regel is, “destroy by knife or fire”. Wat zoveel betekent dat alle patches, titel/functie patches, ornamenten, rugpatches en alles waar een logo van de ex-club op staat vernietigd moet worden. Door al deze zaken onder getuige met een mes in onherkenbare stukken te snijden dan wel de colours die van de leden ingenomen zijn duidelijk zichtbaar (onder getuige) te verbranden.

Ook tattoos met de naam van de opgeheven club moeten worden verwijderd. Of ze worden voorzien van een (duidelijk leesbare) tekst die aangeeft dat de club niet meer bestaat. In Amerika worden woorden als dissolved, seized, break up, discontinued en dergelijke, gevolgd door een datum gebruikt. Zo lang duidelijk is dat de club niet meer bestaat. Het is altijd klote als een club opgeheven wordt. Mensen zijn zich met verwachtingen gaan inzetten voor de club en als het dan fout gaat om welke reden ook is dat altijd een zware teleurstelling. In deze tijd lijkt het trouwens alsof iedereen op elke straathoek een motorclub kan beginnen. Zelfs mensen zonder motor beginnen een motorclub. Sommigen met de overtuiging dat ze het motor rijbewijs nog gaan halen en sommigen omdat ze te bedonderd zijn zich zelfs maar voor te stellen aan de dominante clubs in het land en zomaar uit het niets voor zichzelf beginnen. Ze willen wel nomad, national, founder, enforcer, president en zo op hun vest dragen. Maar willen niet de moeite doen die binnen bestaande clubs traditioneel gedaan moet worden om zo ver te komen. In deze tijd kan iemand vandaag vertegenwoordiger zijn en morgen een als badass uitziende full member biker met een scooter. Door gewoon patches te kopen, op je vestje te naaien en klaar. Gelukkig verdwijnen zulke nitwit clubjes meestal ook weer snel. En hopen wij dat ze de regel kennen. “By Fire or Knife”.

Ik hoop dat meer mensen zich aansluiten bij bestaande clubs en dat het fenomeen ‘pop-up clubs’ zo snel verdwijnt als het ontstaan is. Het is altijd beter om je bij een bestaande club aan te sluiten. Zo leer je van het begin af hoe de club werkt, hoe de hiërarchie is en waarom je moet werken voor je colours. Je zult uiteindelijk als member trots kunnen zijn op je colours omdat je weet wat je ervoor gedaan hebt. Want ik zie niet in hoe iemand trots kan zijn op gekochte colours, zelfs niet hoe iemand gaat rijden met gekochte colours. Je ziet er dan misschien voor de je omgeving uit als toughguy-badass motorrijder maar eigenlijk heb je het hart van een solex uit 1960.

Robert Hageman

reacties
  1. Michel schreef:

    Misschien een Youtube tip in dit verband: Insane Throttle biker news. Word commentaar gegeven door ervaren bikers op dit soort onderwerpen.

    Like

  2. ikke schreef:

    In mijn buurt worden de meeste clubs opgeheven omdat er grotere MC’s de boel komen afbreken, ze dwingen om partij te kiezen, intimideren, supportclub willen maken, ….
    Gelukkig groeit de laatste jaren het besef dat door dit te doen ze zelf de club-cultuur ten gronde brachten..

    Like

  3. Fred Dona schreef:

    Uiteindelijk is elke club wel besmet door criminelen, pedo’s, moorden, bedreigingen, afpersingen etc…

    Like