Zo werden de agenten die in 2015 verantwoordelijk waren voor de dood van Mitch Henriquez in Den Haag gematst met een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Voorwaardelijk! Dat betekent wanneer ze weer iemand vermoorden met buiten proportioneel geweld, ze dan naast de straf voor die moord, ook die zes maanden krijgen. Buiten proportioneel was het zeker, de grote forse man overleedmitch01 aan klappen in zijn gezicht en een zware nek klem, toegepast met veel bravoure door twee van de 5(!) mannen die nodig waren om hem op de grond te krijgen.
Wat deed Mitch eigenlijk? Hij vertelde dat hij een zwaar wapen had en wees tegelijk op zijn kruis. De woutjes vonden dat niet grappig en… nou ja, het eind is bekend.

Hun baas had ze gezegd dat wat er ook zou gebeuren, ze altijd op een baan konden rekenen. (Hou deze gedachte even vast…)
Ze doden iemand maar kunnen met een voorwaardelijke gevangenisstraf in hun zak gewoon bij de politie blijven werken dus.  Daarnaast vinden ze dat ze niets verkeerd hebben gedaan en gingen ze in hoger beroep. De moeder van Mitch heeft schriftelijk benadrukt dat ze wil dat de mannen die verantwoordelijk zijn voor de dood van haar zoon minimaal ontslagen moeten worden.Te raar voor woorden dat een moeder dit moet vragen. Want…..

Je bent militair. Dat doe je al laten we zeggen dik 30 jaar. Foutloos.  Je zet je volledig in en in de jaren redt je talloze levens en zet je daarbij ontelbare keren je leven op het spel. Voor de goede zaak. Je wordt uitgezonden op talloze missies. Steeds staat je leven op het spel. Je verliest maten door de oorlogshandelingen in de gebieden waar de Nederlandse regering je naartoe stuurt om juist de vrede te handhaven. Helaas is de “vijand” het daar niet mee eens en jij en je maten zijn daardoor gewilde doelwitten. Maar je komt er levend uit. Je hebt geleerd dat vrijheid enorm belangrijk is en je leeft tussen kameraden waarop je blindelings kunt vertrouwen. Zij dekken jouw rug en jij die van hun. Je krijgt zelfs onderscheidingen voor je getoonde moed en heldhaftige initiatieven. mitch03Naarmate je groeit kom je op het punt dat je ervaring waardevoller is geworden dan je inzet. Je gaat nieuwe mannen trainen. Je merkt dat veel van je vrienden bij veteranenclubs lid zijn. Dat is juist wat jij nodig hebt. Praten over je acties, je leven en de vriendschappen van de missies voortzetten. Mannen om je heen die jouw rug dekken zoals jij die van hun. Zonder vragen. Je bent als veteraan een waardevol voorbeeld voor de maatschappij. Je word lid van een motorclub. Zonder morren doe je je werk. Je geeft je praktijk ervaring door aan nieuwe soldaten en daarmee redt je vele levens. Dan krijg je te horen dat je geen verklaring omtrent gedrag (VOG) meer krijgt want je bent lid van een motorclub. Je drinkt af en toe een biertje met mensen van een andere motorclub en ineens staat je baan op de tocht. Ze willen van je af. Ondanks dat je talloze malen je leven riskeerde voor het land, wil je werkgever van je af. Want, zo zeggen ze, je hebt verkeerde vrienden.

Gelukkig zijn die agenten die Mitch vermoord hebben niet je vriend want dan…. Ja wat dan? Dat zijn pas echt foute vrienden. Veroordeelde moordenaars. Maar die mogen je vriend wel zijn van de minister. Maar je motorrijdende vrienden niet, die zijn door een bevooroordeelde minister fout verklaard.

In Nederland anno 2019 kunnen politie agenten die een man vermoorden een baangarantie en een voorwaardelijke straf krijgen van hun werkgever. En een militair die 25 jaar over de hele wereld zijn leven riskeert voor de vrede kan zijn baan kwijtraken omdat hij lid is van een motor club. Of omdat hij vrienden heeft die in clubverband motor rijden. Raar? Wat denk je zelf?

Hou ‘m tussen de witte lijntjes!

Robert Hageman

reacties
 1. Fred Dons schreef:

  Oke dus als je als agent met alles wat die mee hebben gemaakt in hun werk, een man tegenkomt die meerdere malen schreeuwt dag hij een geladen wapen heeft, dat ze hem moeten laten lopen.
  En als ze dan besluiten de meneer die beweert een geladen wapen te dragen aan te houden, hij zich gaat verzetten en worstelen met meerdere agenten en dan een zeer tragisch en bekend einde..
  Dit is alles de schuld van de agenten?
  Ik ben bang dat heel veel mensen het hier oneens mee zijn.
  En een overheidsmedewerker die mag als vaste vriendenclub, omgeven zijn door criminelen, door drugs, geweld en illegaliteit?
  Ik ben ook bang dat heel veel mensen het hier mee oneens zijn.
  Hoe kut het ook is voor die gasten die hun baan verliezen, sommige dingen passen gewoon niet bij elkaar.
  En ik beweer niet dat elke motorclub criminelen bevat, het gaat om enkele inmiddels door de rechter bewezen.

  Like

 2. Piet schreef:

  Ik vind dit een hele rare en vooral nare vergelijking. Alsof die agent bewust en doelmatig iemand hebben willen omleggen. Ik neem aan dat jij zelf ook
  Militair bent, dus dan begrijp ik de stelling en vergelijking al helemaal niet. Let op.. mijn mening..
  zoals ik jou text lees heb jij jouw feiten over de gebeurde met de agenten uit de verschillende media en niet uit het dossier! Jij als militair zou toch zeer donders goed moeten weten dat je in splitsecondes keuzes moet maken. Wij als militair kunnen die keuzes al soms can te voren voorspellen en daar naartoe werken. De meeste agenten op straat moeten elke dag weer reageren op wat er op hun af komt. Daar moeten ze dus keuzes maken als het er op aan komt!!
  Dit voorval gebruiken om een punt te maken omdat je niet meer lid can je clubje mag zijn, vind ik niet netjes!
  Neemt niet weg dat ik grotendeels het overdreven vind dat je vog zou worden ingetrokken omdat je lid vent van een mc! Dat is wel heel veel over 1 kam scheren. Daar staat dan wel weer tegenover dat het feitelijk bewezen is dat er bij een aantal clubs, en zeker niet alleen mc’s, zaken zijn gebeurd die niet conform de gedragscode defensie zijn!
  Maar goed ik ken ook voetbalclubs, tennis verenigingen en hockey clubs waar dingen gebeuren die niet kloppen! Net zo slecht, net zo fout.
  Tot zover
  Oon der AAT

  Like

 3. Corsnor43 schreef:

  Zo is het helaas tegenwoordig gesteld in Nederland. Het gespuis wordt de hand boven het hoofd gehouden en de mannen waar je staat op kan maken worden de grond in getrapt. En dan wijzen naar andere landen en praten over corruptie. Eerst je hand in eigen boezem steken en het corrupte zooitje in het binnenhof opruimen en dan pas kan het beter worden in dit land.

  Like

 4. Anoniembenalbaankwijt schreef:

  Ook bij de verzekeraar in Apeldoorn raak je baan kwijt als je lid bent…..zonder pardon

  Like

 5. Bram schreef:

  Prachtig geschreven, het is zo ! helaas zijn er ook veteranen , die in zich zelf kruipen .I,V.m. met geheimhoudingsplicht (punt uit),dit geschreven stuk, sta ik voor 100% achter.

  Like

 6. Miranda schreef:

  Het is toch bezopen!? Niet te geloven zo krom!

  Like