Nomads.

Geplaatst: 10 november 2022 in WTF!

Nomads. Ieder wil een Nomad zijn de laatste tijd. En er zijn een hoop verhalen over wat een Nomad is. De meeste denken dat de Nomad een eenzaat is die  breed stoer en ongenadig is. En de veiligheid van een chapter regelt. De baas van de sergeants hoorde ik ook al. Of de man die straffen uitdeelt. Soms, als motorrijdende groepen geen clubhuis hebben noemen ze zich ineens ‘Nomads’. Zomaar uit het niets. Er zijn heel veel verschillende verhalen over het Nomad zijn. Sommige zijn legendarisch, sommige eindigden in BS. 

In mijn verleden leerde ik dat Nomads een chapter zijn van een club. Met een eigen Pres die rechtstreeks met een National praat. (Hiervan kan afgeweken worden) Nomads moeten altijd op de Nomad vergadering komen als er een vergadering nodig is. (Alleen als je dood bent of in het ziekenhuis ligt hoef je er niet bij te zijn.) Een Nomad moet een 1%’er zijn. Een echte, niet iemand die een 1% patch gescoord heeft en erop heeft genaaid en als Nomad de functie ‘wel wil proberen’.

Nomads hebben ook taken. Zo doen ze een achtergrond controle voor (nieuwe) leden. Zodat de club weet of je wel of geen BS hebt ergens en waarom. Ze kijken of je gezocht wordt door anderen of autoriteiten, of je geen schulden hebt die je komen lastigvallen. Ze kijken of je een drugs of drankprobleem hebt en of thuis alles oké is. Zo is de Nomad beheerder van de integriteit van de club en kijkt goed of een nieuw lid geen problemen met zich meebrengt die de eenheid binnen de club in gevaar kan brengen. Begint een club ergens een nieuw chapter dan checken Nomads welke clubs in dat gebied al zitten en hoe de communicatie met die clubs is. Of er problemen met die clubs te verwachten zijn.

Nomads helpen ook als er (interne of externe) problemen zijn die de Sgt at Arms niet alleen kan oplossen. Maar ook als er intern eventueel spanningen zijn helpt de Nomad met het oplossen er van. En niet door mensen in elkaar te tremmen of zo. Nee, Nomads gebruiken hun wijsheid en verstand. Daarom zijn ze Nomads.

Welbeschouwd hebben ze een functie die weinigen willen hebben. Want je MOET handelen als het nodig is. In Amerika worden vaak oudere actieve clubleden gevraagd als Nomad. Ze kennen immers de motorwereld en de positie daarin van hun club. Ze kennen hun omgeving en de clubs in die omgeving. Op een evenement of clubavond betaalt de Nomad niets. Het is eigenlijk een gerespecteerde erebaan bij grote clubs. Kleinere clubs hebben zelden een Nomad, de Sgt at Arms is daar meestal voldoende om zaken op te lossen of aan te pakken. 

Een Nomad, in Old School clubs herkenbaar aan zijn siderocker, woont op maximaal 1 uur rijden van zijn chapter, zodat hij snel ter plaatse kan zijn.

Nomads zijn de bouwers en de vernietigers. Ze bouwen aan de club en de chapters maar kunnen, als het nodig is mensen terechtwijzen en zelfs, in overleg met de national President mensen uit de club verwijderen. Nomads zijn de elite van een club zou je kunnen zeggen. Niet dat ze beter zijn dan anderen maar ze hebben een eigen charter dat, onder leiding van hun President en de National President ervoor zorgt dat de club een goede uitstraling naar buiten heeft en dat er geen illegale zaken gedaan worden. Ze hebben andere regels dan de rest van de club. Dat maakt ze bijzonder en loyaal. 

Broederschappen, supportclubs, vriendenclubs, tourverenigingen en dergelijke hebben zelden een Nomad of Nomad chapter. Een club die alleen bestaat uit mensen die zich Nomad noemen begrijpt niet in welke wereld ze rijden. 

Uiteraard kun je hier anders over denken. Ieder heeft recht op zijn eigen mening. Dat respecteer ik uiteraard. Bovenstaande is zoals ik het geleerd heb in mijn dagen toen ik de wereld rond reisde. 

Robert Meijer

Reacties zijn gesloten.